Aktualno Hrvatska

Cijepljeni ste, ali vaši prijatelji nisu? Stručnjaci objasnili što trebate napraviti želite li se družiti s njima

U Hrvatskoj je potpuno, s dvije doze, cijepljeno gotovo 1,4 milijuna građana, a prvu dozu primio je ukupno 1,6 milijun stanovnika. Cijepljeno je ukupno 39,5 posto stanovništva, odnosno 47,6 posto odraslih. Mnogi cijepljeni građani nisu načisto oko druženja s prijateljima koji iz nekog razloga odbijaju cjepivo.
Odgovor može ležati i u vašem općem zdravlju i zdravlju osoba koje vas okružuju, piše Ordinacija.hr.

‘Ako ste potpuno cijepljeni, većina interakcija za vas ne predstavlja rizik, ali možda biste trebali znati jesu li ljudi s kojima se družite cijepljeni kako bi druženje proteklo bez rizika’, pojasnio je dr. Paul A. Thottingal, a to može značiti da morate staviti masku kada ulazite u zatvorene prostore, dok ste na otvorenom sigurni.

Megan L. Ranney, profesorica hitne medicine, smatra kako bi ona u tom slučaju družila samo na otvorenim prostorima ili s maskom jer, iako cjepiva djeluju, ne bi htjela riskirati i zaraziti se.Tu je i prijedlog da ako se družite s prijateljima koji nisu cijepljeni jest da porazgovarate o tome zašto nisu cijepljeni i možda podijelite svoje iskustvo nakon cjepljenja.

Trebate li nositi masku kada ste u društvu prijatelja koji nisu cijepljeni?
Stručnjaci diljem svijeta kažu kako je u redu nastaviti sa starim aktivnostima nakon što ste se cijepili bez maske ili fizičke distance, a sve zato što se pokazalo da cjepiva dovoljno štite od bolesti.

‘U najboljem slučaju su 95 posto učinkovita kako bi nas spasila od bolnice. Isto tako smanjuje se rizik od infekcije, ali i rizik da ćete virus prenijeti nekom drugom“, pojasnio je infektolog, dr. Schaffner. Cjepiva su dizajnirana tako da sprečavaju odlazak u bolnicu i smrtne ishode. Pa iako cjepiva odlično ispunjavaju svoju namjenu, nisu savršena pa je ponekad ipak potrebno poduzeti određene mjere zaštite.Osobe koje imaju slabiji imunitet možda nisu dovoljno zaštićene, čak i ako su potpuno cijepljene. Ako mislite da vam je imunološki sustav ugrožen i ne želite se izlagati riziku, svakako nosite masku.

‘Cjepivo je super stvar ali zbog njega se ne pretvarate u Supermana. S obzirom na nove varijante virusa koje nas okružuju, potreban je u nekim situacijama i dodatni oprez ako mislite da je za vas potreban’, kaže Ranney, prenosi Ordinacija.hr.(Tportal)