Aktualno Sport

Hrvatske olimpijske medalje

Matea Jelić olimpijska pobjednica!

Hrvatska taekwondoašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju, u finalu je uspješnija bila od Britanke Lauren Williams s 25-21.
U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13-13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17-13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela doći do preokreta i kolosalnog uspjeha.

Bio je to dvoboj dviju posljednjih europskih prvakinja u toj kategoriji, aktualne Jelić iz Sofije u travnju ove godine i Williams iz Kazana 2018.

Njezino zlato ipak je najveći uspjeh za hrvatski taekwondo na Olimpijskim igrama. Prije nje bronce su osvajale Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008., Lucija Zaninović u Londonu 2012. i Toni Kanaet u ponedjeljak u Tokiju.

Jelić je u svojemu prvom nastupu u Tokiju svladala Haićanku Lauren Lee s 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli s 30-9, da bi odličje osigurala 15-4 slavljem protiv Amerikanke Paige McPherson.
Jelić ima samo 23 godine, no iza nje su brojne medalje na velikim natjecanjima. Aktualna je europska prvakinja, bila je i svjetska juniorska prvakinja, osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama te slavila na Grand Prix turnirima.

 

Kanaet: Još ne znam što se dogodilo i što sam napravio!

Hrvatski reprezentativac u taekwondou Toni Kanaet (25) osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 80 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju.
– Još ne znam što se dogodilo i što sam napravio! Bilo mi je u planu pobijediti Španjolca jer sam znao da će protiv Rusa biti teško. Nakon poraza sam bio ljut i rekao sam da ću kasnije sve pomesti!, rekao je Kanaet za HRT, dodavši kako je jako sretan što mu se sav trud i rad isplatio. Komentirao je i poraz od strane Maksima Hramcova.

– Borili smo se sigurno jedno 10 puta i svaki put sam izgubio od njega. I svaki put se ponadam da ga mogu pobijediti! Tako da sam bio frustriran jer nikako da pređem tu jednu granicu da ga pobijedim. Ali takvo je natjecanje, drugačije od ostalog. Postoji repasaž, on je ušao u finale, povukao mene, na neki način me spasio, i evo, rekao sam dat ću sve od sebe, idem po broncu!, dodao je.

Po broncu je išao u borbi s Uzbekistancem. Presudna je bila druga runda gdje je uspio napraviti prednost i onda je zadržati do kraja.

– Uzbekistanac je jako nezgodan, imamo sličan stil, tu prednju nogu. I znao sam da, tko ima više želje i tko nametne pravi i bolji ritam, da će taj pobijediti. Ja sam mu nametnuo ritam, malo sam ga istrošio, kasnije sam na neki način čuvao taj rezultat tako da sam samo napadao, da mi on ne može ništa. I eto, uspio sam sačuvati do kraja! – dodao je.

Na spomen da je ovo prva muška medalja, rekao je:

– Vidi stvarno, ja sam zaboravio na to! Drago mi je stvarno da sam prva muška medalja u taekwondou i nadam se da će sutra biti druga, sutra nastupa Ivan Šapina, dodao je. (hrt.hr)(foto:HOO)