Aktualno OG sada Ogulin

Reagiranje Udruge branitelja općine Josipdol

OGportal je jučer objavio tekst pod naslovom “Helena i Zoran Užar : I naš se otac dragovoljno borio i poginuo za Hrvatsku, a njegovog imena nema nigdje!”.

Tijekom dana javili su nam se predstavnici Udruge branitelja općine Josipdol, u želji da objavimo njihovo priopćenje, što i činimo. A u njemu stoji:

“Poštovana javnosti,
Udruzi branitelja općine Josipdol nakon otvorenja Spomen-obilježja u Josipdolu obratila se Helena Brleković, kćer poginulog hrvatskog branitelja Ive Užara koji je poginuo na Pitomom Javoru 1991. godine kao pripadnik 143. brigade HV.
Kako su s ovim obraćanjem kćeri poginulog Ive Užara i javnim objavljivanjem istog ponovno otvorena neka nažalost bolna pitanja i kriva proizvoljna tumačenja pojedinaca i skupina, što za Spomen-obilježje u Josipdolu, što općenito, Udruga branitelja općine Josipdol donosi slijedeće priopćenje:
Ivo Užar rođen je u Rijeci, tamo je sa suprugom i dvoje djece prebivao te je kao dragovoljac Domovinskog rata došao na ogulinsko područje i tu poginuo kao hrvatski branitelj. Zašto se došao boriti ili braniti državu Hrvatsku na naše ogulinsko područje? Možda i zato jer mu je supruga iz našeg kraja? Kako god bilo, Ivo Užar istinski je domoljub koji je dao sebe na raspolaganje svojoj ratom ugroženoj Domovini i za nju je poginuo. Sve to dok su neki vojno sposobni na našem području „čekali što će biti“ ili su se povukli na sigurno.
Postavljeno je pitanje zašto ime Ive Užara nije na Spomen-obilježju u Josipdolu? Odgovor na ovo je već dan, ali ponoviti ćemo ga. Ovaj spomenik ima službeni naziv: „Spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja općine Josipdol“. Točno je da je Ivo Užar poginuo na području općine Josipdol kao i još njih van ovog popisa ( Ivica Cindrić, Kruno Šajn, Mijo Salopek i dr.) ali “s područja” ili “na području” su dvije različite stvari.
Nije na odmet dodati da iz ranije iznesenih razloga ime Ive Užara nije navedeno u „Fotomonografija poginulih, umrlih i nestalih branitelja ogulinskog kraja u Domovinskom ratu“ – Iz ponora izvor“? Isto tako nije navedeno u knjizi „Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije“! Nije navedeno ni u knjizi „Izravni demografski gubici Karlovačke županije u Domovinskom ratu“ koju je izdao Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata ali i u drugim zapisima te tematike iz tog vremena koji se odnose na naše područje.
Ivo Užar nalazi se u monografijama s tematikom Domovinskog rata koje pokrivaju Primorsko-goransku županiju, odnosno Grad Rijeku (bivša općina Rijeka). Jedna od njih je „Rijeka u Domovinskom ratu“
Ipak, ovdje se provlači najvažnije pitanje, kako je i da li je uopće Ivi Užaru u ogulinskom kraju odana ikakva počast i tko je to trebao učiniti? Možda u prvom redu postrojba čiji je bio pripadnik? Ili ipak netko drugi? No, u svakom slučaju dotični Ivo Užar nije opće zaboravljen te je naveden na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Rijeci koje nosi naziv “U spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata sa područja općine Rijeka”

Što se tiče izgradnje Spomen-obilježja u Josipdolu vidljivo je da još uvijek ima nejasnoća, nepoznavanja zakona Republike Hrvatske ali i ciljanih objeda, pa krenimo redom:
Domovinski rat ima posebno mjesto u novijoj Hrvatskoj povijesti, njegova važnost i uloga kao temelja ove današnje samostalne i slobodne Republike Hrvatske opisana je u Deklaraciji o Domovinskom ratu koju je donio Hrvatski Sabor.
Na tragu toga postoje zakoni, pravilnici i uredbe koji dodatno opisuju i propisuju sve ono što je vezano za Domovinski rat. Propisano je tako da Domovinski rat ima svoj početak i svoj kraj, 30. lipanj 1996. godine službeni je zakonski datum koji se vodi kao završetak Domovinskog rata.
Što se tiče 24 imena, sada uklesanih na Spomen-obilježju svi se oni u svim službenim-državnim evidencijama vode kao poginuli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu s područja općine Josipdol. Do navedenog popisa došlo se putem: Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Registra hrvatskih branitelja u Ministarstvu hrvatskih branitelja i dr. službenih evidencija.
Iza svakog statusa od navedena 24 imena jasno stoje zakoni Republike Hrvatske i njezine institucije. Da li su svi zakoni pa ovdje i oni koji ovo opisuju i propisuju apsolutno točni i ispravni može se raspravljati. Zakoni za ovo su propisani, na snazi su, i svatko u Republici Hrvatskoj, bio odgovoran ili ne, bio domoljubno osviješten ili ne, dužan ih je bez zadrške poštivati i provoditi. Ono što je jednako važno je to da su sve obitelji ovih 24 poginula hrvatska branitelja pisano zatražile da se imena zajedno ispišu na spomeniku. Tko si daje za pravo prosuđivati iznad zakona i volje onih kojih se ovdje najviše pita!?
Ako netko smatra da ima jasne dokaze kontra navedenih službenih institucija i evidencija o upitnosti statusa pojedinih od ovih 24 imena neka se obrati udruzi branitelja općine Josipdol i pokrenuti ćemo zakonski postupak preispitivanja tog ili tih pojedinih statusa.
Svaka proizvoljna, paušalna i neutemeljena tumačenja bilo koga na ovom bolnom i osjetljivom području Udruga branitelja općine Josipdol neće tolerirati iz razloga što nam je jedna od najbitnih zadaća i smisao postojanja štititi pijetet Domovinskog rata, dostojanstvo i čast svih hrvatskih branitelja: poginulih, umrlih, nestalih ali i živih, a posebno zaštita dostojanstva obitelji smrtno stradalih naših ratnih prijatelja” – navodi se u priopćenju UBOJ-a.