Aktualno Sport

Mektić i Pavić svladali su američki par sa 6:4 i 6:4 i tako osigurali veliki hrvatski finale

OVO SE NIJE DOGODILO 113 GODINA! MEKTIĆ I PAVIĆ U FINALU PROTIV KUMOVA IZ MEĐUGORJA

Nakon što se hrvatski teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom u četvrtak plasirao u finale teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju, to su par sati kasnije učinili i Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u polufinalu svladali Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 6-4, 6-4.

Mektić i Pavić su oduzeli servis protivnicima već kod 1-1, iskoristivši treću break loptu. Novu priliku za break imali su kod vodstva 3-2, ali su se Amerikanci uspjeli izvući. No, to im nije puno pomoglo jer je hrvatski par bio siguran na svom servisu i dobio je prvi set.

U drugom setu Mektić i Pavić opet kod 1-1 oduzimaju servis i nakon toga ponovno na svojim servisima uspijevaju biti uspješni. Na kraju posao je dovršen na Mektićev servis i te su nakon sat i 22 minute izborili finale. Amerikanci tijekom cijelog meča nisu imali niti jednu priliku za break, dok su Mektić i Pavić iskoristili dvije od osam break šansi.
Tako će nakon 113 godina ponovno u muškom olimpijskom finalu igrati parovi iz iste zemlje.

U prvom polufinalu Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom plasirao se u finale nakon što su svladali novozelandski par Michael Venus-Marcus Daniell sa 6-2, 6-2 poslije sat i 15 minuta igre.

Nakon više od 100 godina u finalu teniski par iz iste zemlje

Tek treći put u povijesti olimpijskih igara, ali prvi put u više od 100 godina u finalu muških parova igrat će par iz iste zemlje. Hrvatski tenisači Nikola Mektić, Mate Pavić, Marin Čilić i Ivan Dodig pišu olimpijsku povijest.

Naime, tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrat će sva četiri tenisača iz iste zemlje.

Prvi nositelji Nikola Mektić i Mate Pavić su finale izborili pobjedom protiv Amerikanace Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena 6-4, 6-4, dok su Čilić i Dodig svladali novozelandski par Michaela Venusa i Marcusa Daniella sa 6-2, 6-2.

Do sada su u finalu muških parova igrali tenisači iz iste zemlje samo dva puta, 1908. u Londonu Britanci, a 1904. u St Louisu Amerikanci. No, moramo dodati kako tenisa od OI 1924. u Parizu do OI 1988. u Seoulu nije bilo na programu.

U ženskim parovima samo se jednom dogodilo da su u finalu parovi iz iste zemlje. U Antwerpenu 1920. Britanke Kathleen McKane i Winifred McNair su bile bolje od Winfried Beamish i Dorothy Holman. U mješovitim parovima tri puta se dogodilo da su finalisti iz iste zemlje (1912. 1924, 2016).

Prije pet godina u finalu mješovitih parova Amerikaci Bethanie Mattek-Sands i Jack Sock su pobijedili sunarodnjake Venus Williams i Rajeeva Rama. U Parizu 1924. u finalu mixa zlato su osvojili Amerikanci Hazel Wightman i R. Norris Williams pobjedom protiv sunarodnjaka Marion Jessup i Vincenta Richardsa.

Na OI u Stockholmu su igrana dva teniska turnira, vani i u dvorani. Vani su finale mixa igrali britanski parovi. (sportske.jutarnji.hr)