Aktualno OG sada Ogulin

Održana skupština Pčelarskog društva Ogulin

U Josipdolu je, u Lovačkom domu Viničica, održana izvještajna sjednica Pčelarskog društva Ogulin. Predsjednica Vesna Kovačević je nazočne izvijestila o radu društva u proteklom,  te  planovima za buduće razdoblje. Na sjednici je bilo riječi o štetama koje trpe pčelinje zajednice uslijed klimatskih promjena i nametnika koji napada pčele. U ovoj godini je to bilo posebno izraženo, gotovo na razini elementarne nepogode. Da pčelari nisu pomogli pčelama smrtnost zajednica bi bila gotovo sto postotna.

Na skupštini je rečeno kako su pčele same živjele na Zemlji milijunima godina prije nego se čovjek pojavio. Opstajale su uspješno bez ljudske pomoći. Međutim danas je došlo vrijeme da to više ne mogu. Čovjek im mora pomagati kako bi preživjele.

Pčele su ključna karika ekološkog sustava i prehrambenog lanca. Bez pčela koje oprašuju bilje nestalo bi i čovjeka. Zbog toga im ljudi moraju pomagati.

Predsjednica društva izvjestila je nazočne da je u tom smisli kontaktirala gradonačelnika Ogulina, načelnike općina Josipdol, Tounj i Plaški te ih je zamolila da osiguraju u proračunima sredstva za pomoć pčelarima, što su oni i prihvatili.

Na sjednici su kao gosti prisustvovali zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, te načelnik općine Josipdol Drago Rudančić, načelnik općine Plaški Pero Damjanović i načelnik općine Tounj Ivica Sopek.