Aktualno OG sada Ogulin

Pročitajte što o vodnom valu kaže Milan Sabljak, direktor HE Lešće

S obzirom na brojne reakcije i medijske napise vezane uz vodni val na rijeci Dobri od 29.07. 2021. o čemu smo prenosili informacije i na OGportalu, direktora HE Lešće Milana Sabljaka zamolili smo za odgovore na nekoliko  pitanja. Zanimalo nas je što je dovelo do nastanka vodnog vala, je li  uobičajeno da se to čini nenajavljeno i za vrijeme dok su na Dobri bili brojni kupači, odnosno zašto se to ne čini u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima? Upitali smo i jesu li točne informacije da HE Lešće ispušta vodu pogodujući raznim turističkim agencijama koje na Dobri organiziraju rafting,  je li neki od njih održan baš u četvrtak,  te zbog čega se već nekoliko dana o tome nije izdala služena informacija i postoji li u tom slučaju nečija odgovornost?

Milan Sabljak vrlo je brzo odgovorio i u odgovoru navodi:

HE Lešće projektirana i izgrađena u skladu važećom zakonskom regulativom, a za opremu i građevine dobila je uporabnu dozvolu, te radi prema potrebama elektroenergetskog sustava RH, sukladno Pogonskom pravilniku odobrenom od strane Hrvatskih voda. Osim za proizvodnju električne energije, hidroelektrana je i u funkciji obrane od poplave područja nizvodno od akumulacije Lešće, što je potvrđeno kod pojave velikih vodnih valova tijekom proteklih godina.

Orijentacijskim planom remonata hidroelektrana, koji je sastavni dio Elektroenergetske bilance Republike Hrvatske za 2021. godinu, HE Lešće je bila u redovnoj obustavi rada u periodu od 05.07.2021.g. do 22.07.2021. nakon kojeg je upravljanje režimom rada agregata, sukladno potrebama elektroenergetskog sustava RH, preuzimaju nadležni dispečeri.

U četvrtak, 29.07.2021.g., temeljem potreba elektroenergetskog sustava RH jedan agregat je ušao u pogon, ali je, s obzirom na ljetni period radio najprije oko 40 minuta na minimumu (8 MW) nakon kojeg je postupno podignuta snaga na nazivnu snagu (21 MW), kako bi se vodni val postupno povećavao, u trajanju od 4 sata, nakon kojega je postupno smanjena snaga na minimum i agregat je izašao iz pogona.

S obzirom da su u ljetnim mjesecima na rijeci Dobri, nizvodno od HE Lešće , intenzivnije prisutni i ostali korisnici (kupači, veslači, ribari, turisti i dr.) nastojimo, zajedno sa nadređenim dispečerima, planirati rad elektrane na način da se stvara manji vodni val nizvodno od hidroelektrane i posljedično, manja opasnost za ostale korisnike. U ljetnim mjesecima rad HE Lešće se ograničava na rad jednog agregata, a sve u cilju zaštite i uvažavanja potreba ostalih korisnika. Napominjemo da vodni val od HE Lešće do ušća u Kupu kod Karlovca, putuje oko 12 sati.

U izvanrednim slučajevima (nailazak velikog vala uslijed opasnosti od rušenja brane, velikih dotoka vode uslijed povećanih oborina i slično) lokalno stanovništvo i korisnici sadržaja na rijeci Dobri, u skladu s propisanim protokolom upozoravaju se preko sustava za uzbunjivanje i obavješćivanja stanovništva. Recentna situacija na koju ste nam skrenuli pozornost u Vašem dopisu ne spada u takve izvanredne slučajeve, koji bi zahtijevali pokretanje sustava uzbunjivanja.

Uz gore navedeno nije nam poznato da li se što događalo na Dobri, nizvodno od naše hiodroelektrane, npr. rafting ili slične aktivnosti.

Svakako razumijemo Vaš interes za sigurnost naših sugrađana i gostiju te sigurnost rada HE Lešće, a o čemu i mi u HEP –u itekako vodimo računa. Ostajemo i nadalje raspoloživi za informacije i suradnju“.