Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Hrvatskoj milijun turista, diljem obale traži se krevet više: ‘Ni u najboljim scenarijima koje smo mi zamišljali ili radili to nismo mogli zamisliti’

Ako je suditi i prema online pretraživačima rezervacija, cijela obala je krcata – od Krka i Raba do Makarske rivijere
247 je novozaraženih u Hrvatskoj, a stigla je nova revidirana korona-karta Europske unije: Hrvatska može odahnuti – i dalje smo u narančastom, dok se Mediteran crveni!

Diljem jadranske obale u kolovozu se traži krevet više pa je tako i rezervirati svoj kutak u zadnji tren nimalo lagan zadatak. Gdje još ima mjesta?
Oni koji maštaju o bijegu na more ovoga vikenda kada njihovo vrijeme za godišnji odmor stiže – pronaći smještaj u zadnji tren – ako još nisu – gotovo je nemoguća misija. Ako je suditi i prema online pretraživačima rezervacija, cijela obala je krcata – od Krka i Raba do Makarske rivijere.

Primjerice, ako tražite smještaj na Pagu za dvije osobe od ovog petka pa sve do idućeg – raspoloživo je 0 smještaja. Ista je situacija je ako ste se pak odlučili za otok Hvar u istom terminu, od 6. do 13. kolovoza – isto tako trenutačno je 0 dostupnih smještaja.
Dok za Istru za isto razdoblje koje birate u zadnji čast – na raspolaganju je 10 smještaja. 99 posto kapaciteta je popunjeno.

Od Splita, Kaštela do Čiova – sve je gotovo puno u obiteljskom smještaju. Kažu nam, konstantno stižu novi upiti.

“Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije ona je poprilično popunjena, dnevno po dvadesetak poziva trenutno dobijamo za dodatnim smještajem, kapacitetom kojem na ovom području nema. Teško je naći noćenje i za jednu noć”, kaže dopredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.
U ovim trenucima na odmoru je milijun i 70 tisuća turista u Hrvatskoj. I dalje tradicionalno prednjači Istra potom Kvarner, Splitsko-dalmatinska te zadarska županija. Najviše je uz domaćih gostiju onih iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke. S obzirom da je u sedmom mjesecu bilo preko 80 posto turista u odnosu na 2019., ovo je savršen ulazak u kolovoz.

“Ni u najboljim scenarijima koje smo mi zamišljali ili radili to nismo mogli zamisliti.
Od polovice osmog još uvijek ima mjesta jer gosti kao što su činili za prvu polovicu osmog, ljudi bukiraju last minute jer uzimaju u obzir situacije, prvenstveno epidemiološke”, govori predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija pri HGK Boris Žgomba.

A prema epidemiologiji i novoj korona-karti, ostajemo narančasti barem do idućeg četvrtka, dok su konkurenti u problemima. Španjolska i Italija imaju nepovoljniju sliku nego prošloga tjedna, kao i Grčka, koja se sve više crveni.

“Daleko smo od crvene, daleko od rizične, ja se nadam da će tako ostati”, poručuje Žgomba.

“Zahvalna sam jer naredna dva, tri tjedna očekujem veći priljev gostiju i nekako se nadam da će posezona za obiteljski smještaj biti dobra”, dodaje Marković.

I bolja od očekivane. A tko ovih dana još traži zimmer frei, više sreće će imati iza 15. kolovoza. (rtl.hr)