Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Više od 250 požara u Rusiji, u dijelovima zemlje proglašeno izvanredno stanje

U Rusiji gori više od 250 šumskih požara i uništeno je više od tri milijuna hektara zemlje, izvijestile su ruske vlasti u subotu. Požari se gase u 180 zahvaćenih područja koja pokrivaju površinu od 1,3 milijuna hektara, objavila je Agencija za zaštitu šuma Avialesoohrana.

Ostali požari u manje pristupačnim regijama se ne gase jer nema opasnosti za ljude, dodala je agencija.

Veliki požari zahvatili su sibirsku Sahu, poznatiju kao Jakutija, na sjeveroistoku Rusije i proglašeno je izvanredno stanje.

Izvanredno stanje proglašeno je u ukupno osam regija.

U Jakutiji se požar širi prema području Sangar i skladištima nafte, objavio je Interfax pozivajući se na Agenciju za civilnu zaštitu.

Gotovo 400 sela u sibirskoj regiji Krasnojarsk zahvaćeno je dimom, javlja državna novinska agencija Tass.

Avialesoohrana je objavio da je više od 6700 ljudi raspoređeno diljem zemlje kako bi se požari stavili pod kontrolu.

Rusija se bori s najgorim šumskim požarima u stoljeću. Prema podacima Greenpeacea izgorjelo je oko 14,3 milijuna hektara od početka godine.

Raniji, mračni rekord ovog stoljeća postavljen je 2012. godine kada je opožareno 16 milijuna hektara.

“Ovo je povezano sa sve većim klimatskim promjenama. Sezona šumskih požara je sve dulja, suše su sve češće, traju dulje i intenzivnije su”, rekao je Aleksej Jarošenko, stručnjak za šumarstvo iz Greenpeacea.

Jarošenko je kritizirao nedostatak zakona, novca i osoblja za zaštitu šuma.

Ekolozi su više puta upozorili da su mnoge požare izazvali ljudi. Unatoč upozorenjima, brojni Rusi i dalje pale logorsku vatru u suhim šumama i ostavljaju je bez nadzora.(N1)