Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Odluke o generalima nakon što Ministarstvo pravosuđa sve analizira

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se s generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.Povod sastanka je zamolnica tužilaštva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

General Davor Domazet Lošo smatra da je dobvro da je do sastanka došlo.“Hrvatska je vodila najčišći rat u povijesti ratovanja u operacijama Bljesak i Oluja i pokazali smo po kojim elemntima se to temelji. Ovo su geopolitičke igre, malo šire, globalne, iz BiH”, rekao je Lošo.

“Zajednički je stav svih nas, a taj stav će reći general Miljavac i premijer. Stav je zajednički”, rekao je i dodao da je zadovoljan sastankom.

Nakon sastanka izjave su dali i premijer Plenković te general Miljavac.

“Cilj sastanka bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ od ministra branitelja. Ovdje nije riječ o optužnicama, optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od strane nadležnih tijela BiH”, kazao je Plenković.

“Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme opreacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i povezanica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje. Vlada RH će putem ministarstva pravosuđa do u detalje proučiti dokumentaciju”, poručio je Plenković, dodajući da će se nakon što ministarstvo pravosuđa sve analizira donositi odluke koje su na insitucijama Hrvatske.

“Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona i međunarodnih sporazuma”, dodao je.

Istaknuo je da je današnji sastanak vrlo dobro prošao.

“Svi generali su iznijeli svoj stav i došli smo do zaključka da ova varijanta, da to preuzme ministarstvo pravosuđa i da se nađemo nakon detaljne analize i da bi tada odlučili što i kako. U tom smjeru smo i krenuli. Varijanta A je da to jednostavno odbijemo, Hrvatska bi se na neki način riješila tog problema, a generali bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bi bili blokirani za svoj život i da se praktički ne mičemo iz Hrvatske”, rekao je Miljevac, navodeći da im ta varijanta nije prihvatljiva pa dodao:

“Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva, a u ratu se gine, nije to balet, ima i nevbinih žrtava.”

“Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje”
“Što se tiče legitimnosti Bljeska i Oluje, to nitko ne može dovesti u pitanje, sasvim su legalne i legitimne i na navjerojatan i kratak način su vratile teritorij”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da će se zauzeti stav koji štiti dignitet Domovinskog rata te da je po tom pitanju stav Vlade jedinstven.

“Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga tko je tu naveden”, pojasnio je premijer pravosudni aspekt ove situacije.

“Nema potrebe za spekulacijama, stvar je ozbiljna i tako ćemo je tretirati”, dodao je.

Na pitanje zašto su u zamolnici navedeni generali, a ne niži časnici, Plenković je rekao da nije Vlada sastavljala optužnicu.

“Da smatramo da je to dobro i da smo oduševljeni time, odgovor znate”, rekao je, navodeći da je na sastanku bilo osam visokih časnika.

O epidemiji koronavirusa
“Brojevi donekle rastu, još to nije pretjerano zabrinajvajuće, ali je logično, puno više ljudi je u Hrvatskoj i moramo dati svoj doprinos da što dulje budemo u narančastom”, rekao je Plenković.

“Tome možemo pomoći svi ako se cijepimo”, dodao je.

“Poruka broj jedan svima koji se nisu cijepili: cijepte se, molim vas. Cjepivo je tu da nas štiti. Covid potvrde su vrlo korisne, pomažu nam, daju nam jednu vrstvu jamstva, sigurnosti. Možemo na različite načine pametno koristiti covid potvrde, a uvoditi generalno obvezno cijepljenje nećemo”, kazao je premijer.

“Ako ste iza ponoći, sigurno ne pijete engleski čaj ili janu. Sigurno trešti muzika, morate se derati. Idealno za virus”, kazao je Plenković.

O izručenju Mamića
Sud u BiH odlučuje o zahtjevu Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića.

“Što ja znam što će njihov sud odlučiti. Hrvatska je dala zahtjev, vidjet ćemo što će odlučiti”, rekao je.

Život u kontejnerima na Banovini
Premijer je komentirao i proces obnove nakon potresa na Banovini.

“Od lakše oštećenih kuća u cijelosti je dza sada obnvoljena 291. U tijeku je obnova 461 kuće, raspisan je poziv za 3000 kuća, anagažirano je 30 gospodarskih subjekata za obnovu, uklanja se trenutno 25 objekata, danas se isto dijeli hrana, saniraju se bunari, ceste…”, naveo je Plenković navodeći da Vlada provodi niz drugih aktivnosti da bi se olakšao život ljudima na Banovini. (N1)