Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Engleska: Do 23. kolovoza bit će ponuđeno cjepivo svima u dobi od 16 i 17 godina

Svim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima u Engleskoj ponudit će se prva doza cjepiva protiv covida-19 do 23. kolovoza, prema cilju koji je postavio britanski ministar zdravstva Sajid Javid.
Javid je rekao u nedjelju da će ponuda cjepiva mladim ljudima do tog datuma osigurati da tinejdžeri te dobne skupine imaju potrebna dva tjedna da stvore maksimalnu imunost prije povratka u školu u rujnu.

“Zatražio sam od NHS-a u Engleskoj da do idućeg ponedjeljka, 23. kolovoza, osigura prvu dozu cjepiva za sve od 16 i 17 godina, tako da će svi imati priliku dobiti važnu zaštitu prije povratka u školu”, rekao je Javid.

Britanija je imala više od 130.000 smrtnih slučajeva u roku od 28 dana od pozitivnog testa na koronavirus, što je drugi najveći broj umrlih u Europi nakon Rusije i jedan od najvećih u svijetu.

Vlada premijera Borisa Johnsona nedavno je počela ukidati mjere protiv covida-19 u Engleskoj zbog raširenog cijepljenja koje je, navodi Johnson, uvelike otklonilo poveznicu između zaraza i kasnije hospitalizacije i smrti.

Više od tri četvrtine odraslih Britanaca primilo je dvije doze cjepiva, a 89 posto barem jednu dozu.

“NHS Engleska pokrenuo je novu online tražilicu kako bi 16-godišnjaci i 17-godišnjaci mogli pronaći najbliži dostupni centar za cijepljenje”, objavilo je ministarstvo zdravstva u nedjelju. (N1)