Aktualno OG sada Ogulin

UPSHIFT tim iz Ogulina – Nika, Tereza i Narotam svojim su nagrađenim projektom odlučile djelovati na informiranost sugrađana o osobama s invaliditetom


OGportal je još u travnju pisao o nagrađenom projektu mladih Ogulinaca.

Sada prenosimo i dio teksta o istoj priči koju je objavio i poslovni.hr.

Planovi su veliki, a nakon donacija sprava u tijeku je planiranje i radionica za mlade na kojima priželjkuju sudjelovanje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
𝑷𝒐𝒔𝒆𝒃𝒏𝒐 𝒏𝒂𝒔 𝒋𝒆 𝒊𝒛𝒏𝒆𝒏𝒂𝒅𝒊𝒍𝒂 𝒓𝒆𝒂𝒌𝒄𝒊𝒋𝒂 𝒌𝒐𝒋𝒂 𝒔𝒆 𝒑𝒐𝒋𝒂𝒗𝒊𝒍𝒂 𝒗𝒊𝒔̌𝒆 𝒑𝒖𝒕𝒂, 𝒂 𝒕𝒐 𝒋𝒆 𝒅𝒂 𝒗𝒆𝒄́ 𝒕𝒂𝒌𝒐 𝒎𝒍𝒂𝒅𝒆 𝒓𝒂𝒛𝒎𝒊𝒔̌𝒍𝒋𝒂𝒎𝒐 𝒐 𝒕𝒂𝒌𝒐 𝒗𝒆𝒍𝒊𝒌𝒊𝒎 𝒔𝒕𝒗𝒂𝒓𝒊𝒎𝒂 𝒊 𝒊𝒎𝒂𝒎𝒐 𝒗𝒆𝒍𝒊𝒌𝒖 𝒛̌𝒆𝒍𝒋𝒖 𝒑𝒐𝒎𝒐𝒄́𝒊 𝒅𝒓𝒖𝒈𝒊𝒎𝒂. 𝑻𝒐 𝒏𝒂𝒔 𝒋𝒆 𝒕𝒐 𝒅𝒐𝒗𝒆𝒍𝒐 𝒅𝒐 𝒓𝒂𝒛𝒎𝒊𝒔̌𝒍𝒋𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒅𝒂 𝒃𝒊 𝒐𝒗𝒂𝒋 𝒑𝒓𝒐𝒋𝒆𝒌𝒕 𝒎𝒐𝒈𝒂𝒐 𝒑𝒐𝒎𝒐𝒄́𝒊 𝒅𝒓𝒖𝒈𝒊𝒎𝒂 𝒌𝒐𝒏𝒕𝒂𝒌𝒕𝒖 𝒔 𝑷𝒓𝒂𝒗𝒐𝒃𝒓𝒂𝒏𝒊𝒕𝒆𝒍𝒋𝒊𝒄𝒐𝒎 𝒛𝒂 𝒐𝒔𝒐𝒃𝒆 𝒔 𝒊𝒏𝒗𝒂𝒍𝒊𝒅𝒊𝒕𝒆𝒕𝒐𝒎 𝒌𝒐𝒋𝒂 𝒃𝒊 𝒕𝒂𝒌𝒐đ𝒆𝒓 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒂𝒍𝒂 𝒔𝒖𝒅𝒋𝒆𝒍𝒐𝒗𝒂𝒕𝒊 𝒏𝒂 𝒋𝒆𝒅𝒏𝒐𝒋 𝒐𝒅 𝒏𝒂𝒔̌𝒊𝒉 𝒓𝒂𝒅𝒊𝒐𝒏𝒊𝒄𝒂”, 𝒌𝒂𝒛̌𝒖 𝒅𝒋𝒆𝒗𝒐𝒋𝒌𝒆.

Na UPSHIFT radionicama mladi stječu nova znanja i vještine po metodi design-thinkinga i misle izvan okvira.

“Objema nam je sreća i zadovoljstvo pomoći drugima, cilj nam je biti uključene još i više, pomoći i više, jer mali ste samo onoliko koliko se malima osjećate” – misao je to vodilja Nike Vučić i Tereze Brozović, učenica 1. razreda jezičnog odjela Gimnazije i strukovne škole Bernadina Frankopana u Ogulinu koje su, u želji da u svojoj zajednici potaknu pozitivne priče, pokrenule projekt pod nazivom Nedovoljna informiranost sugrađana o osobama s invalidnošću.

Upravo je njihova ideja bila jedna od pobjedničkih na UPSHIFT trodnevnoj radionici za mlade od 13 do 19 godina u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih) koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Donacije sprava

Projekt su prvi put predstavile pred žirijem koji je birao kojih će pet timova osvojiti 15.000 kuna za implementaciju rješenja u svojoj lokalnoj zajednici.

“Ideja o uključenju u ovaj projekt pojavila se kada smo vidjele da su počele prijave za UPSHIFT radionice. Tema se nametnula iz lokalnih problema, ali potaknuta je obiteljskim situacijama. Objema nam je bio cilj da mladi upoznaju svijet osoba s invaliditetom, odnosno shvate način njihova života te kako im treba pristupiti.

Za sada smo odradile finalni dio projekta jer je on jedini mogao biti realiziran s obzirom na vladajuću epidemiju. Donacija sprava Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Radost samo je jedan u nizu koraka ostvarenja našeg cilja.
Osim Udruzi Radost, donirale smo i didaktičke materijale Dječjem Vrtiću Bistrac Ogulin. Naravno ni tu nije kraj, u realizaciju projekta ulaze i edukativne radionice za mlade koje se tek trebaju odviti. Moramo priznati da su nas iznenadile reakcije s obzirom na to da su svi bili oduševljeni.

Posebno nas je iznenadila reakcija koja se pojavila više puta, a to je da već tako mlade razmišljamo o tako velikim stvarima i imamo veliku želju pomoći drugima. To nas je to dovelo do razmišljanja da bi ovaj projekt mogao pomoći drugima kontaktu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom koja bi također trebala sudjelovati na jednoj od naših radionica”, kažu djevojke.”

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr