Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kilometarske kolone na cestama

Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste zabilježen je promet veći od 878 tisuća vozila i naplaćena je cestarina u iznosu malo većem od 49 milijuna kuna. U usporedbi s istim razdobljem 2019., promet je manji samo za 4,5 posto te je naplaćeno 6 posto manje cestarine.A svi ovi podaci se i danas pokazuju na hrvatskim prometnicama. Iako je ponedjeljak, između naplatnih kućica Lučko i Bosiljeva u smjeru mora vozi se usporeno uz povremene kolone u pokretu.

Kako je s Lučkog u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Jelena Šarić, promet je dosta gust, ali većih čekanja nema. Kolone u pokretu su pred samim ulazom u Lučko, dok je nešto veća gužva na zagrebačkoj obilaznici. Zbog prometne nesreće na silaznom traku iz smjera Buzina stvorila se kolona, ali trenutno je najveća gužva iz smjera Jankomira, gdje se kolona proteže čak na 5 km, javila je Šarić.

Pojačan je promet na gotovo svim cestama prema moru i unutrašnjosti, a posebno na A1 između čvora Lučko i čvora Zadar. Veći zastoji stvaraju se također i zbog prometnih nesreća. Jedna se dogodila između naplata Demerje i čvora Donja Zdenčina, a još jedna između Svetog Roka i Maslenice, gdje je kolona duga čak 9 km.

Neki od putnika rekli su za HRT kako su odlučili na put krenuti upravo u ponedjeljak kako bi izbjegli gužve, ali čini se da su mnogi tako razmišljali jer su se upravo te vikend-gužve sada protegle i na početak tjedna. Potvrđuju to i brojke – samo do 11 sati kroz Lučko je ušlo preko 22.000 vozila, što je svakako iznad očekivanja, zaključila je Jelena Šarić.(hrt)