Aktualno OG sada Ogulin

Proslavljen blagdan Sv. Roka

Danas je u Ogulinu  svečano proslavljen blagdan sv. Roka,  čija se crkva nalazi u Lomostu.

Sveti Rok je rođen 1295. god. u francuskom gradu Montpellieru. Prema predaji, roditelji su mu bili pobožni plemići – otac Ivan i majka Liberija – koji nisu dugo mogli imati djecu, ali ih je Bog u poznim godinama blagoslovio sinom Rokom. Svoju vjeru, zahvalnost i ljubav prema Bogu i bližnjima, nastojali su usaditi u sina, što je on to i pokazao u narednim godinama svojega života. Naime, osim što je imao na tijelu biljeg u obliku križa, pa su ga smatrali odabranim od Boga, kad su mu roditelji umrli, prije no što je sveti Rok navršio dvadeset godina života, prodao je svu svoju imovinu i podijelio siromasima, postao franjevac, te se uputio na hodočašće u Rim.Kako je završio tadašnji medicinski studij, osjećao je unutarnju potrebu pomagati oboljelima od kuge, kojih je u ono vrijeme bilo puno, pa se tako na putu zaustavio u gradovima Aquapendente i Casena, kako bi u njihovim bolnicama i ubožnicama dvorio okužene. Prema predaji, po njegovoj molitvi više je oboljelih i ozdravilo.

Nakon hodočašća u Rimu, gdje je proboravio tri godine, vraćajući se kući, hodočastio je i u neka druga mjesta, te se na jednak način brinuo za oboljele od kuge. Tako je stigao i u Piacenzu, ali se ondje i sam zarazio, te je kao okužen istjeran iz grada. Stoga je otišao u šumu i ondje se hranio biljem, a vodu je pio iz vrela koje je poteklo u njegovu skrovištu.Potom je sveti Rok krenuo svojoj kući, ali kako ga je bolest potpuno fizički izmijenila, njegovi ga sumještani nisu prepoznali, nego su mislili da je špijun, a njegov ga je ujak, tadašnji sudac, iz razloga neprepoznavanja bacio u zatvor, gdje je proveo narednih pet godina. Ponovno je obolio od kuge i na samrti je svećeniku otkrio tko je. Umro je 16. kolovoza 1327. god.
Kao svetac, sveti Rok je vrlo omiljen u našem narodu, što se vidi i iz postojanja većeg broja molitava, kao i u brojnim hodočašćenjima u svetišta koja su mu posvećena.

Nakon procesije od kipa Majke Božje u Lomostu do crkve sv. Roka, središnju misu u 18 sati služio  je župni vikar Bruno Lovaković, u suslavlju sa župnikom Nikolom Pršom i fra Petrom Grubišićem.

Među okupljenima na procesiji i svetoj misi bili su gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Daniel Vukelja, kao i nekolicina gradskih vijećnika.