Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Washington Post: Amerikanci će trebati treću dozu cjepiva

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena namjerava objaviti da će većina Amerikanaca koji se primili prve dvije doze cjepiva protiv koronavirusa trebati i treću, objavio je Washington Post pozivajući se na neimenovane, ali dobro obaviještene izvore.
Razlog za to jačanje je imuniteta pred visokozaraznom delta varijantom virusa.

Zdravstveni i znanstveni stručnjaci smatraju da će treća doza biti potrebna osam mjeseci nakon druge. Odluka o tome mogla bi biti objavljena već ovaj tjedan.

Primjena treće doze vjerojatno neće početi prije sredine ili konca rujna jer je prvo mora odobriti Agencija za hranu i lijekove (FDA). Pfizer je odobrenje već zatražio.

Zaključak da će široko jačanje imuniteta biti potrebno usvojen je nakon intenzivnih rasprava znanstvenika koji su proučavali podatke o širenju zaraze i učinkovitosti cjepiva u SAD-u i drugim zemljama.

Prošli je tjedan najpoznatiji američki epidemiolog Anthony Fauci izjavio da je “vjerojatno” da će svatko u nekom trenutku trebati treću dozu.

Pitanje takozvane ‘booster’ doze osjetljivo je, ali se o njemu sve više počelo govoriti otkako je snaga delta varijante iznenadila znanstvenike.

Sve više podataka ukazuju da imunitet stečen cijepljenjem slabi s vremenom, ali znanstvenici zasad neodlučno govore o tome jer još uvijek nastoje uvjeriti mnoge da se cijepe i prvim dvjema dozama. Uz to, nisu sigurni u kojoj mjeri slabljenje imuniteta mogu pripisati protoku vremena, a koliko varijantama virusa. (hrt.hr)