Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Boris Johnson sazvao u utorak sastanak G7 o Afganistanu

Virtualni sastanak čelnika G7 o stanju u Afganistanu održat će se u utorak, rekao je u nedjelju britanski premijer Boris Johnson, čija zemlja trenutačno predsjeda “sedmoricom” (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija).
“Sazvat ću u utorak čelnike G7 na žurne razgovore o stanju u Afganistanu. Bitno je da međunarodna zajednica udruži napore kako bi se osigurale sigurne evakuacije, spriječila humanitarna kriza i pomoglo afganistanskom narodu u očuvanju napretka (ostvarenog) u zadnjih dvadeset godina”, napisao je britanski premijer na Twitteru.

U četvrtak se već održao sastanak ministara vanjskih poslova G7. Nakon tog sastanka ministri su pozvali talibane da zajamče “sigurnost” strancima i Afganistancima koji žele napustiti Afganistan.

Ujedno su istaknuli “potrebu da sve strane poštuju međunarodno humanitarno pravo”.

Tjedan dana pošto su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, tisuće ljudi su u nedjelju i dalje pokušavale otići iz zemlje izlažući život opasnosti dok se evakuacija stranih državljana nastavlja u teškim uvjetima.

Sedmero Afganistanaca je poginulo u metežu, priopćilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane, ne navodeći druge pojedinosti, dok je jedan dužnosnik NATO-a naveo da je u proteklih tjedna dana u i oko kabulske zračne luke poginulo najmanje 20 osoba. (hrt.hr)