Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Početak nastave na Banovini

Učenike na Banovini, uz njihove uobičajene probleme, zabrinjavalo je i gdje će se održavati nastava. Za dva tjedna počinje nova školska godina, a kako doznajemo – pronađeno je rješenje koje će im omogućiti da ostanu u svojem kraju.

Kada smo u lipnju sreli Anu Mariju ispred Srednje škole u Glini, njezina izjava činila nam se malo nerealnom.

  • Od jeseni će na ovom mjestu biti naša nova zamjenska škola, rekla je ova učenica Srednje škole Glina, 4. lipnja 2021.

Danas je i gledamo – gotovo završenu i spremnu za početak nove školske godine.

Ta modularna škola kažu svakako je jeftinija varijanta – jer dnevni prijevoz učenika u Srednju školu Topusko stajao je 11 tisuća kuna. No nisu svi ovako zadovoljni. Prisjetimo se – u siječnju je potpisan ugovor sa Srednjom školom u Petrinji kada im je tvrtka Gavrilović donirala školsku zgradu i pripadajuće zemljište.

  • Za sada je dogovor u Županiji da ćemo s nastavom krenuti u OŠ ‘Mato Lovrak’, prostor je dovoljan za sve učenike, međutim mi smo i strukovna škola u toj školi nema praktikuma nema onog za što škola i postoji, a to je praktična nastava, rekao je ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić.

Župan kaže činimo sve da djeca ostanu. Obnovljeno je 8 objekata i izgrađen jedan modularni u Glini. Najveći im je izazov bio, dodaje, omogućiti održavanje nastave za učenike Ekonomske škole i Gimnazije u Sisku. Našli su rješenje.

  • Iselili smo županijsku upravu iz zgrade i trenutno ta zgrada prenamijenjena je za potrebe učenika Gimnazije u Sisku. A za Ekonomsku školu Sisak iznašli smo rješenje u zakupu jedne zgrade po povoljnim uvjetima i ona je spremna za početak školske godine, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

U sanaciju školskih zgrada do sada su uložili 8 cijelih 4 milijuna kuna. No zabrinjava ih manji broj upisanih u srednje škole na ovom području. Primjerice, u Glini ih se u 3 razreda upisalo 29. Za razliku od prijašnjih godina, kada ih je bilo i do 60. Jesenski rok je pred vratima. A znamo redoslijed: ako nema djece, zatvaraju se škole, a to bi za ovaj kraj bio dodatni udarac. (hrt.hr)