Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

RTL-ova Potraga objavila priču o spornim Thompsonovim kvadratima, odgovorili i na optužbe o provali


Novinarka Danka Derifaj proteklih je dana izložena i prijetnjama kako bi se spriječilo objavljivanje njene reportaže o zgradi u Splitu

Ekipa RTL-ovog informativnog magazina Potraga objavila je u ponedjeljak veliku priču o spornoj nekretnini na Žnjanu, u susjedstvu popularnog pjevača Marka Perkovića Thompsona, o kojoj se već danima priča u javnosti.

Uvodno su optužili pjevača i portal Narod.hr da već više od tjedan dana potiču govor mržnje i pozivaju na nasilje prema autorici priče Danki Derifaj i novinarima te samoj televiziji, s ciljem da se, kažu, spriječi objava priče o, kako navode, otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote.

Ekipa Potrage obišla je četiri kaskadne zgrade na Žnjanu u Splitu s četiri različita ulaza na adresi Šetalište Ivana Pavla II. Iznad njih su na odvojenim zemljišnim česticama naknadno sagrađene četiri vile na adresi Put Radoševca.
Sve su izgrađene na osnovu građevinske dozvole za turističko naselje, inače ne bi dobili građevinsku dozvolu. Druga vila slijeva sada pripada Marku Perkoviću Thompsonu, javlja RTL.

Na putu Perkovića do te vile sudjelovali su: Zvonko Kotarac – investitor (u istražnom zatvoru zbog građevinskih malverzacija), Zoran Sikirica prethodni vlasnik sada Thompsonove vile (čeka suđenje zbog građevinskih malverzacija), bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita Lada Pocrnić Mladinić (čeka suđenje zbog pogodovanja Zoranu Sikirici, pod istragom za pogodovanje Zvonku Kotarcu), arhitekt građevinskog projekta Emil Šverko (pod istragom zbog suradnje s Kotarcem).

Čim je Marko Perković uselio u vilu, pokrenuo je sudske procese protiv vlasnika na susjednoj adresi, koje želi iseliti iz etaža koje se tlocrtno nalaze ispod njegovog stambenog objekta, odnosno u njegovoj čestici.

Oni ovdje žive godinama prije njega, a tužbama se otvorio čitav niz navodnih nelegalnosti koje krije ovaj građevinski projekt. Pravomoćnom presudom suda u Osijeku, kamo je spis prebačen iz Splita, Thompson je Branku Miodragu već oduzeo teretanu koju je Miodrag kupio od prethodnog vlasnika, i legalizirao.

“2009. godine sam kupio ovu nekretninu i smatrali smo da smo dobili čiste papire, na kraju se ispostavilo da taj dopunski prostor, ta teretana nije čista, nije se mogla uknjižiti u zemljišnim knjigama”, kazao je Perkovićev susjed Miodrag.

Tužio 10 stanara
“Pitali smo stanare kako je kod njih, rekli su da je isto, da je u toku etažiranje zgrade, da će upravitelj etažirati sve te prostore. Pristali smo na to, kupili smo ovaj stan. Kasnije, 2013., kad je doselio Marko Perković, počeli su problemi u ovoj zgradi, najprije samo za mene, a potom i za sve ostale stanare. Sad je ukupno tužio 10 stanara.”

Stanarka Marija Pintar kaže: “Nismo mi ovo dobili džaba, mi smo ovo kupili”.

Iako je Marija Pintar u stan koji je platila i legalizirala uselila 2003., a Thompson došao tek deset godina kasnije, on tvrdi da su njezina kupaonica i kuhinja njegovi. Dapače, i te kvadrate stana Marije Pintar, kao i više stotina ostalih kvadrata dijelova stanova ili pripadajućih prostora koji pripadaju suvlasnicima u ovoj zgradi, Thompson je objedinio svojim rješenjem o legalizaciji.

Predstavnik suvlasnika zgrade Branko Miodrag to osporava, pa je još 2016. digao kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića, kao i protiv dvije zaposlenice gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Splitu.

Miodrag je pojasnio neke detalje kaznenih prijava.

“Protiv Lade Pocrnić i Sandre Ćuk i protiv Marka Perkovića kao poticatelja na kazneno djelo. Naime, o čemu se radi, mi imamo dvije legalizacije za isti prostor. Legalizirali smo mi i legalizirao je Marko. Mi smo prilikom legalizacije pokazali našem arhitektu koji je crtao to kako izgleda, a onda su došli djelatnici iz Ministarstva graditeljstva da provjere je li to tako nacrtano i to tako je nacrtano i udarili su pečat da to tako u stvarnosti izgleda.”

Iz DORH-a na upit o Miodragovim kaznenim prijavama odgovaraju da su ih proslijedili USKOK-u, a iz USKOK-a kažu: “Budući da je sukladno zakonskim odredbama postupanje tijekom izvida tajno, o njihovom sadržaju ne možemo izvještavati javnost.”
Slijepi kvadrati
Investitor ovog cijelog kompleksa koji nije rađen u skladu s građevinskom dozvolom, Zvonko Kotarac, kao svjedok u nekretninskom sporu između Thompsona i Miodraga oko teretane, na sudu je rekao da su sporni, tzv. slijepi kvadrati, morali biti iskopani zbog specifičnosti terena i da ih je vlasnicima poklonio.

Nekretninski kaos sada iskorištava Marko Perković prisvajajući kvadrate koje nije platio, tvrdi RTL navodeći da je do vile došao zamjenom sa Zoranom Sikiricom.

Važno je znati da je Zoran Sikirica u trenutku početka izgradnje projekta bio čelni čovjek Hypo banke čijim kreditom je Kotarac gradio vilu. Thompson je Sikirici dao svoju kuću u Zagrebu od 850 kvadrata za ovu vilu u Splitu od 532 kvadrata. U ugovoru o zamjeni obje nekretnine procijenjene su na 360 tisuća eura. Dakle, Marko Perković je kupio 532, a naknadno legalizirao 1962 kvadrata neto površine.

“To se zove dobra kupovina, ja bih to rekao”, smatra Branko Miodrag i dodaje što misli kolika bi sad bila vrijednost metra četvornog: “Pa, ja mislim da je sad to tri i po, četiri tisuće eura.”

Po ovome svemu ispada da je tih 530 kvadrata zamijenio za 860 u Zagrebu, a po tome ispada da je 1962 kvadrata, ako se podijeli s 360 tisuća koliko je platio, da je metar četvorni dobio po cijeni od 183 eura.

Kako su Thompsonovom legalizacijom obuhvaćeni već jednom legalizirani kvadrati susjeda, predstavnik stanara je tražio obnovu postupka pjevačeve legalizacije. Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva je poništilo rješenje Grada Splita koje je dobio Thompson i sada je u tijeku čitav niz upravnih postupaka čijih rješenja još nema na vidiku. (Opširnije na Jutarnji.hr)