Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Uprava bolnice poslala dopis necijepljenim djelatnicima: ‘Ako se pacijent zarazi covidom…‘

Ako dođe do toga da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos može se potraživati od necijepljenog radnika

Uprava KBC-a Osijek poslala je dopis zaposlenicima u kojem ih upozorava kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz covid-19, ako sud odluči u tužiteljevu korist, postoji mogućnost da odštetu plati djelatnik koji nije bio cijepljen i pritom je zarazio pacijenta.

“Ako liječnici ili medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju. Ako dođe do toga da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos može se potraživati od necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da je bolnica kao poslodavac omogućila cijepljenje”, stoji u internom dopisu.

Naime, dopis je nastao nakon prvog podnesenog zahtjeva za odštetu, i to u KBC-u Zagreb gdje je obitelj preminule 84-godišnjakinje tražila nagodbu s bolnicom. Kako je prvi izvijestio Jutarnji, smatraju kako je preminula u bolnicu došla negativna na covid, oboljela i naposljetku preminula. Tražili su odštetu od 632.000 kuna i plaćene odvjetničke troškove, a bolnica je nagodbu odbila jer tvrde kako nema dokaza da se zarazila u bolnici. No, još uvijek je nepoznato hoće li obitelj podići tužbu.
Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zubčić, rekao je da obavijest koja je poslana zaposlenicima bolnice nije nikakva vrsta pritiska na one koji se nisu cijepili da to učine, nego njihova obveza da informiraju zaposlenike o potencijalnim scenarijima i posljedicama eventualnih tužbi, odnosno gubitka sporova na sudu.

‘Odgovorno ponašanje’

  • S obzirom na to da je u Hrvatskoj podnesen i prvi odštetni zahtjev protiv bolnice, još jednom smo upozorili naše zaposlenike na odgovorno ponašanje, ali ih i informirali o tome što se događa, pa i o potencijalnim rizicima ako do takve situacije dođe – izjavio je Zubčić.

KBC Osijek je, napominje, od 27. prosinca 2020. počeo s cijepljenjem zaposlenika i osigurali su cjepivo za sve koji se žele cijepiti, kao i zaštitnu opremu za rad s pacijentima, a sve u svrhu maksimalne zaštite i zaposlenika i pacijenata.

  • Smatramo da je u redu informirati zaposlenike da bolnica polaže pravo tražiti eventualnu naknadu štete od zaposlenika, naravno ako se sudskim putem dokaže da se nije pridržavao mjera zaštite te je tako uzrokovao štetu poslodavcu – rekao je ravnatelj Zubčić te dodao kako KBC Osijek zasad nije primio nijednu takvu tužbu.
    Ipak, navodi da imaju jedan ili dva slučaja potraživanja dokumentacije od odvjetničkih ureda, što znači da je možda u tijeku priprema tužbe.

Slijede i druge bolnice?

  • Naravno, i to treba dokazati jer se može dogoditi da pacijenti dođu s negativnim PCR testom, ali mogu biti u inkubaciji, što znači da mogu donijeti koronavirus u KBC jer inkubacija može trajati dva dana, ali i deset do 14 dana. To se sve poslije dokazuje. Smatramo da će ovakve situacije biti rijetke, ali moramo na njih upozoriti naše djelatnike – zaključio je Zubčić.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), navodi da se od početka jasno zalažu za cijepljenje svih liječnika i svih zdravstvenih radnika.

  • Izvršni odbor Hrvatske liječničke komore je 21. srpnja usvojio zaključak da, zbog nezadovoljavajuće razine cijepljenosti, smatra opravdanim uvođenje obveznog cijepljenja djelatnika u hrvatskom zdravstvu. HLK drži da državna zdravstvena administracija treba preuzeti odgovornost i donijeti odluku o obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika – kaže Luetić i dodaje da kalkuliranje, nedonošenje odluka i prebacivanje odgovornosti na niže razine nije uspješan način borbe s koronavirusom, niti će se tako postići cijepljenost svih zdravstvenih djelatnika.
  • Odgovornost zdravstvenih djelatnika je dvojaka. Mi nismo odgovorni samo za svoje zdravlje, nego i za zdravlje svih naših pacijenata – ističe Luetić, a s njim se slaže i Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara.
  • Jučer smo još jednom poslali dopis kojim pozivamo na cijepljenje. Među zdravstvenim osobljem, realno, to uopće ne bi trebala biti tema rasprave. Stoga ne smatram nimalo neobičnim ni neadekvatnim dopis iz KBC-a Osijek.

Iako je KBC Osijek prvi iznio ovu obavijest zaposlenicima, to ne znači da se i druge bolnice neće time voditi.

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice kaže da podržava kolegu iz Osijeka jer bi u zdravstvu trebali biti cijepljeni svi, osim onih koji iz objektivnih razloga ne smiju primiti cjepivo.

  • Pravne službe bolnica trebaju dati odgovor na ovo pitanje, a liječnici i sestre znaju da rade posao u kojem moraju štititi sebe, ali i pacijente – ističe Vagić.

I pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, Milivoj Novak, dijeli to mišljenje.

  • To je pitanje za pravnu službu, ali svi bi trebali snositi neku vrstu odgovornosti. Jasno je da i cijepljeni ponekad mogu prenijeti bolest, ali tada znamo da smo dali svoj maksimum i iskoristili sve trenutačno dostupne metode zaštite – zaključuje Novak. (jutarnji.hr)