Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Svjetska banka zamrznula financiranje projekata u Afganistanu

Svjetska banka objavila je da je zamrznula financiranje projekata u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli kontrolu u Kabulu.

  • Obustavili smo isplate u našim poslovima u Afganistanu i pozorno pratimo i procjenjujemo situaciju u skladu s našom internom politikom i procedurama, izjavila je glasnogovornica Svjetske banke u utorak u Washingtonu.
  • Paralelno ćemo se i dalje konzultirati s međunarodnom zajednicom i partnerima u razvoju, dodala je.
  • Duboko nas zabrinjava stanje u Afganistanu i utjecaj na razvojne projekte u zemlji, posebno one namijenjene ženama.
  • Zajedno s partnerima istražujemo mogućnosti daljnjeg angažmana kako bi se sačuvali teško izboreni rezultati i nastavila potpora narodu Afganistana.

Svjetska banka važan je financijer razvojnih projekata u Afganistanu koji spada među najsiromašnije zemlje u svijetu. Navode da su od 2002. do travnja ove godine zemlji osigurali gotovo pet milijardi dolara pomoći.

U veljači aktivno je bilo 12 projekata ukupne vrijednosti oko 940 milijuna dolara, a tome valja dodati i projekte koje realiziraju u suradnji s afganistanskim fondom za obnovu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je još prošlog tjedna da do daljnjeg obustavlja suradnju s Afganistanom, podsjeća dpa. (hrt.hr)