Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Talibani tvrde da riskiraju živote kod aerodroma u Kabulu: ‘Prijeti nam Islamska država‘

Obavještajni izvještaji o neposrednoj prijetnji militanata Islamske države ne mogu se zanemariti, rekao je diplomat jedne zemlje NATO-a

Talibanski stražari nastavljaju štititi civile oko zračne luke Kabul, izjavio je u četvrtak dužnosnik islamističke skupine, dodajući da se zapadne snage moraju pridržavati roka za dovršenje evakuacije iz Afganistana do kraja mjeseca.

‘Naši stražari također riskiraju svoje živote u zračnoj luci u Kabulu i suočavaju se s prijetnjom skupine Islamska država’, rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Talibanski dužnosnici obećali su pružiti sigurnost izvan zračne luke Kabul, no obavještajni izvještaji o neposrednoj prijetnji militanata Islamske države ne mogu se zanemariti, rekao je u četvrtak diplomat jedne zemlje NATO -a u glavnom gradu Afganistana.
Diplomat je, govoreći pod uvjetom da bude anoniman, mislio na upozorenja Australije i Sjedinjenih Država svojim građanima da, zbog izvješća o sigurnosti, odmah napuste područje oko zračne luke. Tisuće ljudi koji očajnički žele pobjeći iz zemlje okupljeni su pred vratima zračne luke.

‘Zapadne snage, ni pod kojim uvjetima, ne žele pokrenuti navalu ili obrambeni napadaj protiv bilo koga u Afganistanu. Naš mandat je osigurati završetak evakuacije 31. kolovoza’, poručio je diplomat.

Američko veleposlanstvo savjetuje da se ne ide u zračnu luku Kabul
Američko veleposlanstvo u Kabulu savjetovalo je američkim državljanima da zbog sigurnosnih upozorenja ne smiju putovati u Međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai u Kabulu.

Građanima koji su se već nalazili na vratima Abbey Gate, East Gate i North Gate zračne luke savjetovano je da odmah odu, priopćeno je. (jutarnji.hr)