Aktualno OG sada Ogulin

I Ogulinci na prosvjednom skupu “Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo naše ljude i rijeke”

Prosvjedni skup “Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo naše ljude i rijeke” ovog prijepodneva održao se u Novigradu na Dobri, a uz načelnike općina i gradonačelnike gradova koji ne neki način trpe zbog ovog problema.

Iza 10 sati na igralištu tik uz rijeku Dobru okupili su se svi oni kojima je stalo da sve posljedice i teror kojeg ovaj kraj nizvodno od hidroelektrane Lešće trpi već 11 godina, stane.

Skupom obični ljudi, mještani, ribiči, zaljubljenici u prirodu svih generacija žele reći da je dosta, a organizator je bila  inicijativa građana koji žive uz rijeku Dobru,  žele senzibilizirati lokalnu, ali i širu, hrvatsku javnost, na probleme ovih krajeva. Među okupljenima bili su i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Daniel Vukelja, te ogulinska županijska i gradska  vijećnica Ivana Salopek Šumonja. Jedna od organizatorica ovog skupa je i Mirela Jakuš Fröbe – žena koja je jedva izvukla živu glavu iz hladnog plimnog vala puštenog krajem srpnja iz HE Lešće. 

Mirela Jakuš Froebe kazala je da je ovaj skup prvi, ali ne i zadnji korak u borbi za obustavu rada HE Lešće.

Nećemo pristati na polurješenja i kompromise jer to neće donijeti ništa dobrog. Priroda se može obnoviti sama, treba joj dati šansu. Mnogi su joj rekli, nizala je Jakuš Froebe, da što će joj ovakav skup i angažman, no ona kaže da je ujedinjenjem ljudi sve moguće.

Županica Martina Furdek Hajdin kaže da odaziv na skup pokazuje koliko je ljudima stalo. Svima nam je stalo i do Dobre, Mrežnice i Korane. Svjesni smo da problem postoji, ne bježimo od toga, rekla je. -Karlovačka županija nije nositelj ovog projekta, to su Hrvatske vode i HEP, bez struje ne možemo, 80 posto električne energije koju županija treba proizvodi se u tri hidroelektrane u našoj županiji. Bez struje ne možemo, alternativa je zelena energija i tu tražimo odgovore. Podsjetila je da je u prostornom planu bilo planirano još 2 elektrane koje su sad izbrisane na zahtjev Karlovačke županije.

Lešće je materijalni dokaz najvećih ljudskih mana – gramzljivosti, pohlepe, sebičnosti i laži, rekao je saborski zastupnik Zvonimir Troskot i zaradio veliki pljesak okupljenih. Podsjetio je kako mu je cijena narasla preko noći sa 60 na 100 milijuna eura, znalo se sve otpočetka. Studije su govorile o boljim životima, a zbog čega se danas okupljamo? Ima jedna licemjernost, reći ću vam: Da se ovo dogodilo u Zagrebu, da vidite kako bi sve institucije skočile na noge i išle rješavati probleme.

Bili su tu brojni vijećnici iz županijske skupštine iz raznih stranaka, saborski zastupnici iz 7. izborne jedinice i to iz više stranaka, a stigao je čak i EU parlamentarac Ivan Vilibor Sinčić, ali i direktor HE Gojak i HE Lešće Milan Sabljak. (radio-mrežnica.hr/ogportal.com)

Evo što je rekla naša, ogulinska vijećnica Ivana Salopek Šumonja: