Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi Zeland imao prvi smrtni slučaj od delta varijante koronavirusa

Novi Zeland prijavio je prvi smrtni slučaj zbog delta varijante koronavirusa i 20 dnevnih slučajeva zaraze, svi u Aucklandu, žarištu izbijanja zaraze.Žena koja je umrla bila je u 90-ima i imala je kronične bolesti, napisali su zdravstveni dužnosnici u izjavi. To je prvi smrtni slučaj u zemlji povezan s koronavirusom od sredine veljače.

– Svaka smrt podsjetnik je na štetu koju covid-19 može nanijeti prodorom u zajednicu, istaknula je premijerka Jacinda Ardern u priopćenju.

– Naši stariji Novozelanđani s kroničnim bolestima daleko su najviše pod rizikom od virusa i to je jedan od razloga zašto su karantene tako važno sredstvo za zaustavljanje širenja virusa, naglasila je.

Čini se da je Novi Zeland prekinuo lanac prijenosa visoko zarazne delta varijante, budući da subotnje brojke nastavljanju trend smanjenja.Oko 1,7 milijun ljudi u Aucklandu, najvećem australskom gradu, u strogom je ‘lockdownu’ 4. razine od sredine kolovoza. Ograničenja su ublažena u ostatku zemlje, no škole i uredi, kao i kafići, restorani i sva javna mjesta ostali su zatvoreni. Većina Novozelanđana pozvana je da ne izlazi.

Broj aktivnih slučajeva trenutne epidemije stoji na 782, od kojih je 765 u Aucklandu a 17 u Wellingtonu, glavnome gradu.

Novi Zeland, država od pet milijuna ljudi, prijavio je 3392 potvrđena slučaja covida-19 i 27 smrtnih ishoda povezanih s virusom od početka pandemije.(hrt)