Aktualno Županija

Sastanak Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca “Korana” s predstavnicima državnog inspektorata

Predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić i pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić sa suradnicima otvorili su niz tema, a one najvažnije su svakako povlačenje hrane radi etilen oksida te sigurnost mesa i mesnih proizvoda koji se nalaze na tržištu. piše Radio Mrežnica.

Udrugu za zaštitu potrošača, čije prijave od potrošača i imaju, najviše su one vezane za meso i mesne proizvode te su kroz razgovor upozorili na ono s čime se susreću na terenu, tj. na tržištu. Tražili su pojačane kontrole mesa, ali i drugih proizvoda.
Kako bi što bolji efekt postigli zasigurno i nama su potrebne informacije potrošača s terena koje i ovim putem pozivaju da smatraju da su njihova prava narušena i da kupljeni proizvod nije ispravan da se obrate ili Udruzi ili državnom inspektoratu putem čije web stranice i mogu podnijeti prijavu. Skrenuli su pozornost potrošačima da ako je riječ o kupljenom mesom da poslikaju deklaraciju (od kuda je meso, tko je proizvođač, i iz koje države je) kako bi se lakše utvrdile sve činjenice i tako utvrdile odgovorne osobe.
Na sastanku je isto tako bilo riječ o aplikaciji HRana koja se koristi za upozorenje o hrani za koju također pozivamu potrošače da je preuzmu i tako imaju informaciju koja hrana je na tržištu neispravna. Ono što su tražili je da se aplikacija doradi i da putem nje potrošači mogu direktno i podnijeti prijave.
Bilo je riječ i o nadoknadi štete za konzumirani proizvod, naročito kada je radi takvog proizvoda narušeno njihovo zdravlje. Trenutno zakonodavni okvir je takav da je potrošačima omogućeno da podnesu privatne tužbe. Ali prilikom prvih izmjena zakonodavnih okvira tražiti će izmjene koje bi išle u smjeru direktne oštete potrošačima.
U Udruzi ističu da se u zadnje vrijeme pojavljuje informacije o povrću koje se nalazi po trgovačkim centrima na sniženju, a na oko su vidljive da su pri kraju mogućnosti konzumacije, pa predlažu potrošačima da sami razmisle i odluče hoće li takav proizvod kupiti jer za kvalitetu proizvoda ne postoje točno određene kazne.

Suradnja s državnim tijelom, a prije svega s državnim inspektoratom se i dalje nastavlja jer cilj Udruge je da zaštite potrošače u što većoj mjeri.(Radio Mrežnica)(foto:ilustracija)