Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U novom valu epidemije Srbija opet premašila 4000 novozaraženih na dan

Srbija je u protekla 24 sata premašila 4000 novozaraženih koronavirusom na dnevnoj razini, u danu kad zdravstveni djelatnici situaciju ocjenjuju kao tešku, a prognoziraju pogoršanje i apeliraju da se što više ljudi cijepi.
Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je u ponedjeljak da je aktualna epidemiološka slika u Srbiji “teška i da ima tendenciju pogoršavanja”, ilustrirajući to podacima o utvrđenim slučajevima zaraze i brojem hospitaliziranih u COVID bolnicama.

Od posljedica infekcije između nedjelje i ponedjeljka umrlo je 19 osoba, a među 16.449 testiranih uzoraka registrirana su 4103 nova slučaja zaraze, objavilo je srbijansko ministarstvo zdravstva.

Na bolničkom liječenju je više od tisuću i pol pacijenata (1571 osoba), od kojih je 110 na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji je napravljeno više od 5 milijuna testova, registrirano je ukupno 783.826 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 7398 oboljelih.

U novom epidemijskom valu klinička slika pacijenata mnogo je teža nego u prethodnom i uglavnom je riječ o pacijentima koji nisu cijepljeni, ustvrdio je direktor KCS-a Srbije.

  • Situacija se dramatično promijenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na srpanj, kad smo u prosjeku imali oko 60 pregleda u prijamnim ambulantama na Infektivnoj klinici, a sad ih je oko 190, rekao je Ašanin.

On je naglasio da većina primljenih pacijenata nije cijepljena i apelirao da građani prime jedno od četiri raspoloživa cjepiva.

Srbija dosad ima nešto više od 50 posto cijepljenih u općoj populaciji, što još nije i ne može biti dovoljno da se dosegne razina kolektivnog imuniteta, podsjetio je direktor KCS-a. (hrt.hr)