Aktualno Sport

Hrvatska je sa sedam bodova u tri utakmice izbila na vrh skupine H

DOMINANTNA HRVATSKA LAKOĆOM SRUŠILA SLOVENIJU, LIVAJA, PAŠALIĆ I VLAŠIĆ PROBILI OBLAKA

HRVATSKA – SLOVENIJA 3:0 (Livaja 33′, Pašalić 66′, Vlašić 90’+4′)

HRVATSKA: Ivušić – Juranović, Lovren (od 76. Ćaleta-Car), Vida, Barišić – Brozović, Kovačić (od 76. Luka Ivanušec) – Kramarić (od 76. Mislav Oršić), Pašalić, Perišić (od 85. Čolak) – Livaja (od 58. Vlašić)

SLOVENIJA: Oblak – Stojanović (od 88. Zahović), Bijol, Mevlja, Balkovec (od 65. Jurković) – Gnezda Čerin, Kurtić, Stanković (od 65. Skubic), Lovrić – Iličić (od 54. Mlakar), Šeško (od 65. Šporar)

Split – stadion Poljud. Gledatelja: 16 237. Sudac: Clement Turpin (Francuska)

Feštalo se u Splitu, nije to bila neviđena atmosfera, ali izvrsna je najava za Rusiju u studenome na istoj lokaciji, za utakmicu odluke i(ili) proslavu plasmana u Katar. Vatreni su mogli poniziti Slovence, susjedni su presretni što su primili samo tri komada.
Nakon toliko udaranja u zid došla je i napadačka kreativnost, ne još i dovoljna realizatorska sigurnost, i dalje nisu do kraja otpuštene kočnice koje prvenstveno postoje u glavi, no Hrvatska je iz utakmice u utakmicu igrala sve bolje i splitskoj publici priredila užitak za nogometne sladokusce. U najboljem izdanju u tekućim kvalifikacijama Dalićeva momčad demonstrirala je klasu, takav napadački arsenal da je Jan Oblak morao biti sretan što nije izrešetan. Slovenski „anđeo čuvar“ imao je sedam obrana, šest već u prvom dijelu.
Slovenci, koji su svladali Vatrene u Ljubljani, na Poljudu su bili samo dobri đaci… Matjaž Kek ovaj put nije igrao protiv Hajduka nego Hrvatske i njegova čarolija kojom je odnosio bodove u 11 ranijih nastupa nestala je u prahu i pepelu. I to su mu prvenstveno skrojili hajdukovci, sadašnji i bivši igrači Bijelih.

Zlatko Dalić dostojno je proslavio jubilej, 50. izborničku utakmicu okrunio je nogometom kakav dvije godine nismo vidjeli od Vatrenih i 25. pobjedom.
Marko Livaja, taj vagabund iz Kaštela kojeg Split danas voli kao nikoga i čija pojava po razini obožavanja podsjeća na vremena Bake Sliškovića, Jurice Jerkovića, Ivice Šurjaka dočekao je svoj dan iz snova, zabio prvi gol za Hrvatsku točno gdje je to najviše želio. Kad je zamijenjen u 57. minuti skandiralo se njegovo ime… Livaja je igrao špicu, iako nije klasični centarfor to nije problem ako se igra po travi, pokretljivo, ukoliko igrači mijenjaju pozicije i izbezumljuju suparnika kao što su Hrvati „izuvali iz kopački“ Slovence. Livaja je izvrsno funkcionirao s Pašalićem, čiji je pogodak u vratnicu prethodio golu, Perišićem i Kramarićem, taj poker zna biti opasno dobar i to su vidjeli svi suparnici koji ostaju do kraja kvalifikacija… Hrvatska se vratila u pobjednički mod, danas je govor tijela Dalićeva momčadi „protiv nas nemate šanse“. To je Hrvatska kakvu volimo. I gle čuda, tri utakmice zaredom Vatreni nisu primili gol, to se prvi put dogodilo otkako je Dalić izbornik.
Kapetan Ivan Perišić inspirirano i nadahnuto vukao je po lijevoj strani i također dobio nagradu s tribina, Mario Pašalić još je jednom prikazao kvalitetu kakvu nema nitko od Hrvata za dolazak iz drugog plana i egzekuciju, Kovačić je imao sjajan solo-prodor, Brozović ovaj put dominirao sredinom terena, a i Juranović i od nekih osporavani Barišić odigrali su na visokoj razini. Nakon što je izbornik u 77. minuti napravio tri zamjene sa šansama se nije stalo…

Serija prilika krenula je već u petoj minuti kad je Pašalić pucao glavom, nešto kasnije on i Kramarić nisu uspjeli ugurati loptu u vrata… U 20. minuti Kramarić nije zabio totalni zicer, Oblak je obranio taj šut iz blizine. Iako se namjestio na desnu nogu. Livaja je Oblaka mogao probiti već u 25. minuti, no tada mu je pobjegla lopta nakon što ga je već obišao… Bilo je udaraca Perišića, Livaje… Jednom je Barišić gotovo iznenadio slovenskog vratara koji je jedva iščupao loptu ispod grede.
Slovenci nisu bili potpuno submisivni, Benjamin Šeško i na Poljudu potvrdio je potencijal, nekoliko njegovih bjegova i prodora dalo je posla obrani… U drugom dijelu ista slika, gol Pašalića na pas Perišića bilo je praktično rješenje susreta, ali Vatreni nisu stali, pogotovo Oršić koji je zamijenio Kramarića. Veliku šansu je promašio Ivanušec da bi duboko u sudačkoj nadoknadi Nikola Vlašić zaokružio hat-trick hajdukovaca za 3:0. (sportske.jutarnji.hr)