Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od ponedjeljka počinje popis stanovništva 2021.

Tijekom jeseni, u dvije faze, na području cijele Hrvatske provodit će se popis stanovništva, stanova i kućanstava. Prva faza popisa stanovništva počet će 13. i trajat će do 26. rujna, kada će se građani moći sami popisivati preko sustava e-Građani. Takav način popisivanja nije kompliciran, jer je upitnik vrlo jednostavan. Dovoljno je samo da jedan član kućanstva ima pristup sustavu e- Građani i moći će popisati sebe i svoje članove kućanstva. Ipak, ako se ljudi i samopopišu, popisivač će obići i takva kućanstva, odnosno popisivač će obići sve adrese u prvoj fazi, jer nakon te faze slijedi druga faza popisivanja.

Popisivač će pokucati na vrata i uzet će šifru. Nakon samog procesa samopopisivanja, svaki građanin će dobiti kontrolnu šifru, koju je potrebno ili spremiti, slikati, ispisati ako posjeduju printer. I upravu tu širu, oni su dužni predati popisivaču, a on neće provjeravati što su oni napisali, neće gledati popisni upitnik, nego će uzeti šifru. Ta šifra je Državnom zavodu za statistiku kontrola da se kućanstvo stvarno i popisalo.

U drugoj fazi od 27. rujna do 17. listopada popisivači će izaći na teren kako bi popisali one koji se nisu sami popisali online, obavili kontrolu i ispravili pogreške nastale samopopisivanjem građana.