Aktualno OG sada Ogulin

„Susret s bajkom“

Kao što smo već najavljivali, započelo se s provedbom “Susreta s bajkom”!

Program „Susret s bajkom“ obuhvaća susrete s autorima i njihovim doživljajem bajke: kroz njihovu autorsku praksu, ali i kroz njihove živote. Cilj je ne samo promovirati rad domaćih autora, već i prikazati na koji je način književnost isprepletena u njihovim životima kroz razgovor. Odabrani su domaći autori koji su i sami autori bajki ili su autori stručnih publikacija o bajkama ili drugim autorima bajki. Kroz projekt se snima sedam podcasta tj. razgovora s autorima koji će se objavljivati na našem YouTube kanalu, internetskoj stranici i društvenim mrežama svakog petka od 3. rujna.

“Naš prvi susret s bajkom uveličala je Manuela Vladić-Maštruko, akademska slikarica, autorica bajki i ilustratorica. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Ferdinanda Kulmera.
Priredila je 32 samostalne izložbe i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz profesionalni umjetnički rad bavi se praktičnim i istraživačkim radom u području dječjeg likovnog stvaralaštva. Godine 1995. osnovala je Likovni studio za djecu i mlade Mela, a 2014. udrugu Arte Insula za interkulturalni dijalog. Autorica je brojnih multimedijalnih projekata za djecu i odrasle. Surađuje s brojnim kulturnim institucijama i odgojno-obrazovnim ustanovama na osmišljavanju i vođenju pedagoških programa vezanih uz kulturne sadržaje. Napisala je i ilustrirala 14 autorskih slikovnica te ilustrirala brojne slikovnice hrvatskih i stranih književnika za djecu te objavljivala ilustracije u hrvatskim i stranim časopisima.
Sudjeluje na međunarodnim stručnim skupovima te povremeno objavljuje eseje iz područja umjetnosti i stručne članke s temom ilustracije. Nakon što je, u produkciji Zagreb filma, režirala svoj prvi animirani film prema svojoj prvoj autorskoj slikovnici Pužić slikar, priprema se za realizaciju svog drugog autorskog animiranog filma. Prema njenoj autorskoj slikovnici Oto i Valentina Kazalište lutaka Zadar uprizorilo je 2021. godine istoimenu lutkarsku predstavu. Za svoj umjetnički rad primila je više nagrada i priznanja.

Za kraj podcasta naša prva gošća pročitala je ulomak iz svojeg najnovijeg djela koje će uskoro ugledati svjetlo dana: Bijele ribice lavandijerice. Kako se ona susreće s bajkom u privatnom i profesionalnom životu, saznajte u našem prvom podcastu u projektu Susret s bajkom: https://www.youtube.com/watch?v=YSOr05SwlQw&t=486s

Prvi podcast snimljen je u Ivaninoj kući bajke u rujnu 2021. godine. U snimanju su sudjelovali: autorica Manuela Vladić-Maštruko, voditeljica Katarina Juhas, snimatelji Zdravko Špehar (Foto-video IN) i Vjekoslav Žgela (282). Program se provodi kao jedan od programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske”- kaže nam Tihana Turković, ravnateljica Ivanine kuće bajke.

Drugi Susret s bajkom očekuje nas već sutra od 17 sati!