Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bidenova vlada tužila Teksas zbog zakona o pobačaju

Američki ministar pravosuđa Merrick Garland objavio je da je uložio tužbu protiv Teksasa kako bi poništio zakon kojim se zabranjuju gotovo svi pobačaji u toj konzervativnoj državi.
Taj zakon koji je stupio na snagu 1. rujna je očito neustavan na temelju pravosuđa Vrhovnog suda i ministarstvo pravosuđa je odgovorno braniti Ustav SAD-a, objasnio je ministar Garland na konferenciji za novinare.

Teksas je donio zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektira otkucaj srca fetusa, često u šestom tjednu, a ponekad i prije nego što žena uopće shvati da je trudna.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je početkom mjeseca odbijanje Vrhovnog suda SAD-a da blokira novi teksaški zakon o pobačaju koji predstavlja, kako je rekao, napad bez presedana za ustavna prava žena.

  • Ta odluka izaziva neustavni kaos i vrijeđa pravnu državu, ocijenio je.

Demokratski predsjednik je obećao hitan odgovor svoje vlade i pozvao na pronalaženje mjera koje bi zajamčile ženama Teksasa pristup sigurnim i legalnim pobačajima, a klinikama i liječnicima zaštitu od mogućih sudskih postupaka.

Američki Vrhovni sud odbio je blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi teksaški zakon koji zabranjuje većinu pobačaja. (hrt.hr)