Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Meni ovo s Posavcem sliči na namještaljku!‘; ‘Kovač? On će pokušati uvaliti sve druge!‘

Na uhićenja su u razgovoru za Jutarnji reagirali najveći Posavčev kritičar, Mladen Novak, ali i Čakovčani

Međimurski župan Matija Posavec u petak ujutro, već po navici, ustao je malo prije šest, kako bi se u miru spremio za posao. Niti koju minutu kasnije, u kuću su mu upali policajci. Odveli su ga u pritvor međimurske Policijske uprave i započeli pretragu njegova doma u mirnom čakovečkom kvartu, gdje je živio odnedavno, nakon što se s obitelji odselio iz roditeljske kuće.

Isti bi se scenarij odigrao i u domu bivšeg čakovečkog gradonačelnika da nije saborski zastupnik s imunitetom. DORH je podnio Hrvatskom saboru zahtjev za skidanjem imuniteta Stjepanu Kovaču. O tome se raspravljalo odmah tijekom dana, Kovaču je skinut imunitet, a kasnije je i njega odvela policija.

Sporna zapošljavanja
Tom akcijom USKOK je nastavio niz uhićenja, uglavnom vezanih uz zloporabu položaja, trgovanje utjecajem te primanje mita. Policija je u koordinaciji s USKOK-om u petak ujutro uhitila ukupno pet osoba na području Međimurske županije. Osim župana Posavca uhićeno je još trojica njegovih suradnika iz Županije te jedan policajac, kriminalist iz Čakovca. Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni su Josip Kobal, član upravnoga vijeća Županijske uprave za ceste, zatim Milorad Novković, pročelnik upravnoga odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove županije, zatim policijski inspektor Mario Sever te Severov poznanik Damir Ledenčan.
Radilo se po svemu sudeći o finalizaciji višemjesečne akcije tijekom koje je policija tajno snimala telefonske razgovore, a najvjerojatnije im ozvučila i prostorije te vozila koje su koristili. Kako smo uspjeli doznati, Posavca se tereti za tri “zapošljavanja” – najprije ono Josipa Kobala, za koje mu je Kobal, prema optužbama, dao 10.000 kuna mita, te još dvije referentice, od koje su za jedno izmislili, odnosno stvorili radno mjesto.
Najinteresantnija priča, pogotovo jer su inkriminacije vezane i uz podmićivanje, ona je o zapošljavanju odnosno reimenovanju Kobala na spomenutu poziciju. Naime, Kobalu je 28. srpnja ove godine istjecao mandat na mjestu člana Upravnoga vijeća Županijske uprave za ceste. No mjesec dana prije isteka mandata, sumnjaju policija i USKOK, Kobal se obratio Posavcu koji mu je obećao da će srediti reizbor. Za tom mu je Kobal, prema optužbama, dao 10.000 kuna, a Posavec je, koristeći autoritet višegodišnjeg župana, ishodio da Odbor za za izbor i imenovanja županijske skupštine najprije predloži, a kasnije i imenuje Kobala za starog/novoga člana vijeća.

Osim ponovnog imenovanja Kobala, Posavcu se na teret stavljaju “lobiranja” kod još dva zapošljavanja. U oba slučaja radi se o zapošljavanju referentica.

Dobile testove
Posavca tako sumnjiče da je od kraja prošle godine do travnja ove godine tražio od Milorada Novkovića, pročelnika upravnoga odjela za opću upravu te i imovinsko pravne poslove Županije, koji je također u petak uhićen, da zaposli T. Č. i J. M. Kako bi zaposlio T. Č., Novković je, sumnja se, sistematizirao novo radno mjesto – viši upravni referent za imovinsko-pravne poslove, da bi kasnije nakon raspisivanja natječaja T. Č. dao uvid u pitanja iz testova za prijem na to radno mjesto. Nakon što je tako ostvarila dobre rezultate na testovima, T. Č. je u travnju ove godine i primljena na rad na to radno mjesto.

Gotovo identična situacija bila je i s J.M. koja je u veljači primljena na mjesto samostalnoga upravnoga referenta za udruge u Međimurskoj županiji. U tome slučaju pak nije bilo potrebno stvarati novo radno mjesto, a policija i USKOK sumnjiče Posavca da je ponovno tražio od Novkovića da kandidatkinji daje uvid u pitanja iz testova, što je ovaj navodno i napravio te je J. M. zaposlena.

Oba zapošljavanja, odnosno rješenja o prijemu u službu, potpisao je Posavec. Međimurce je vijest o istrazi protiv Posavca i Kovača polovično iznenadila.

  • O Kovaču se uvijek nešto govorilo, sjećamo se priče o darovanom BMW-u, ali o Posavcu nikad tako nešto nismo čuli. Čak ni njegovi politički neprijatelji nikad nisu kalkulirali time da bi on uzimao mito. Baš nikad – govore nam sugovornici u Međimurju, koji većinom ne žele da im spominjemo imena. Oni, naime, vjeruju da je u pitanju “namještaljka” i ne žele se, kažu, u to miješati.

Sumnje na ‘namještaljku’
Ipak, najveći oponent i kritičar Matije Posavca, do raspuštanja međimurskog SDP-a, bivši šef županijskog ogranka, a danas isključen iz stranke, Mladen Novak, i sam će reći da on o Posavcu može “svašta misliti, ali ne i da bi se tako nisko spustio pa uzimao mito od 10.000 kuna”.

  • Iskreno, meni to sliči na namještaljku. Istina je kako je župan bio nedodirljiv i da smo se često žestoko sukobljavali, ali ja u uzimanje mita od 10.000 kuna ne vjerujem. On u Međimurju ima status heroja. I onda još, baš prigodno, netko to i snimi. Više mi sve sliči na pokušaj preuzimanja političke kontrole HDZ-a nad Međimurjem – kaže Mladen Novak, koji se danas posvetio poduzetništvu. Politika je zasad na čekanju.

Njegovo mišljenje dijeli većina Međimuraca s kojima je Jutarnji razgovarao. Oni vjeruju kako “županu žele srušiti kredibilitet”.

  • Gledajte, čovjeka javno razapnu, a dok se dokaže da nešto je ili nije istina, on je politički uništen. HDZ se polakomio na sjever, ohrabren neočekivanom pobjedom njihova Anđelka Stričaka u utrci za varaždinskog župana. Ni tamo nikad nisu imali izgleda, ali uspjeli su poraziti Čačića. Još da se riješe Posavca… – komentiraju sugovornici iz Međimurja. Cijeli članak pročitajte na Jutarnji.hr.