Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa Franjo završio posjet Slovačkoj i Mađarskoj

Papa Franjo završio je pastoralno putovanje tijekom kojeg je posjetio Mađarsku i Slovačku. Te, većinski katoličke zemlje, pozvao je da se ne zatvaraju i da izbjegavaju koristiti religiju u političke svrhe.

Posljednji dan svojeg pastoralnog putovanja papa Franjo predvodio je misu na otvorenom pred više od 50.000 ljudi u nacionalnom svetištu Gospe od sedam žalosti u Šaštinu, blizu granica s Češkom i Austrijom. Svetište, posebno popularno među ženama u teškim brakovima, potječe iz 16. stoljeća kad je, prema legendi, supruga grofa koji ju je zlostavljao zamolila Djevicu Mariju da ga promijeni. Danas svetište Šaštin prikuplja online molbe za molitve, uglavnom u vezi s obiteljskim pitanjima, poput bračnih problema.

Drveni kip, poznat kao Gospa Žalosna, dimenzija 85 cm x 91 cm, u prigodi Papina posjeta, premješten je iz svetišta i postavljen blizu oltara gdje je papa Franjo održao posljednju misu na svom putovanju prije povratka u Rim. Pokraj križa, iznad oltara postavljene su dvije grede iz crkve uništene tornadom koji je u lipnju poharao susjednu Češku.

Papa Franjo (84), koji je unatoč srpanjskoj operaciji tijekom cijelog putovanja bio u dobroj formi, na kraju mise je zahvalio organizatorima i vjernicima.

Tijekom svog četverodnevnog putovanja, Papa je upozoravao da se vjera ne koristi u političke svrhe. Govorio je protiv predrasuda i diskriminacije. Posjetio je spomenik holokaustu i siromašnu romsku zajednicu u Slovačkoj. (hrt.hr)