Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin u top 5 gradova po broju upisanih prvašića

Dok se čekaju službeni podatci Ministarstva znanosti, a onda i DZS-a o broju djece koja su ove godine po prvi put sjela u školske klupe, novinari portala Gradonačelnik.hr su, kao i svakog rujna, na početku nove školske godine istražili kakvi su trendovi i situacija u gradovima kad je u pitanju broj prvašića.

Podsjetimo, prošle je godine u prve razrede osnovne škole diljem Hrvatske upisano 36.906 učenika, oko dvije tisuće manje nego 2019. godine, a predviđanja su da će se ta brojka ove godine spustiti ispod 35 tisuća. Pa ipak, dio gradova ove godine bilježi porast broja prvašića. Od stotinjak gradova koje su obuhvatili istraživanjem, nešto manje od polovice ima veći broj upisanih prvašića nego prošle godine, dok su ostali u minusu.

Najveće povećanje – dvostruko više prvašića nego prošle godine upisano je u Visu, a gleda li se trend u apsolutnim brojkama, najveći je porast u Kutini u kojoj je ove godine upisano 39 prvašića više nego prošle – ukupno njih 201.

Među prvih 5 gradova, koji su se našli u ovom istraživanju, je i naš Ogulin, koji je po broju upisanih prvašića zauzeo 4. mjesto. Tako portal Gradonačelnik.hr navodi da je u Ogulinu po prvi put u školske klupe sjelo 140 prvašića, dok ih je lani bilo 110. Dakle, ove školske godine imamo i više nego čitav jedan razred više prvašića. (gradonačelnik.hr/ROg)