Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Američki stručnjaci odbacili potrebu za trećom dozom Pfizerovog cjepiva

Utjecajni amerčki savjetodavni panel stručnjaka odbacio je prijedlog da se većini građana ponudi dodatna, treća, doza cjepiva protiv covida, ali je odobrio doze za osobe starije od 65 godina ili one koje imaju veliki rizik od razvijanja teškog oblika bolesti.

Nakon višesatne rasprave, članovi panela vanjskih stručnjaka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) glasao je protiv prijedloga da se treća doza daje većini Amerikanaca sa 61 glasom protiv prema tri za.

Zatim je uslijedilo drugo glasanje, kada je panel izglasao da je se treća doza Pfizerovog cjepiva daje osobama starijim od 65 i onima s visokim rizikom od razvijanja težeg oblika bolesti.

Američki stručnjaci preporučuju dodatnu dozu kad prođe šest mjeseci od dobijanja druge doze.

Tijekom rasprave, izrazili su frustraciju zbog toga što kompanija Pfizer daje malo podataka o sigurnosti dodatnih doza cjepiva. ODbijanje prijedlogaza opće davanje dodatne doze predstavlja udar na administraciju Joea Bidena i njihove planove za davanje tzv. booster cjepiva većini Amerikanaca zbog zaštite od novog, mnogo zaraznijeg delta soja virusa. (N1)