Aktualno Gastro Magazin

Krem juha od vrganja

Ako volite vrganje, ovaj recept će vam se sigurno svidjeti!

“Polako nam stiže kraljica svih godišnjih doba, jesen. A jesen meni znači početak nove školske godine, ubiranje plodova, pripremanje zimnice i traženje gljiva. Najdraža gljiva koju najčešće beremo i jedemo je vrganj. Vrganj je doista kralj goranskih šuma i spada u gljivu koju najčešće koristim u jelima. Svake jeseni idemo u potragu i u mojoj smočnici se uvijek nađe teglica osušenih vrganja. Pokazalo se da su osušeni nekako najbolji za kasnije korištenje dok oni iz zamrzivača izgube aromu pa ih nastojim brzo potrošiti. Osim sušenja i zamrzavanja, možete ih i kiseliti. Kada je sezona, koristim svježe vrganje u mnogim jelima pa ih dodajem u gulaš, u umak s mesom, uz pečenje s krumpirima ili od njih pripremam jednostavna i bazična jela poput rižota s vrganjima, vrganja s jajima, vrganja na roštilju te razne juhe i gulaše. Osim goranske pikantne juhe od vrganja volim i krem juhu od svježih ili sušenih vrganja koja je okusom i izgledom blaža, kremasta i vrlo ukusna.” – poručila je Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Ovu krem juhu sam pripremala od svježih vrganja, ali može se pripremati i od osušenih ili zaleđenih vrganja. Vrlo brzo je gotova pa će vam najveći posao biti naći vrganje ili ih kupiti. Ukoliko nemate iskustva u branju gljiva, idite u društvu nekoga tko zna ili jednostavno kupite vrganje. Nemojte se upuštati u konzumaciju gljiva koje ne poznajete. Nabrane gljive je preporučljivo potrošiti u što kraćem roku ili ih nekako preraditi (sušenjem, kiseljenjem ili zamrzavanjem) te spremiti za daljnju upotrebu. Gljive nikako ne perite! Dovoljno ih je očetkati četkicom i obrisati ubrusom.

Sastojci za krem juhu od vrganja (za 3-4 tanjura):

cca 200-250 g svježih vrganja
1 žlica maslaca
500 ml temeljca (koristila sam mesni)
100 ml bijelog vina
250 ml vrhnja za kuhanje
50 ml mlijeka
voda
sol i papar
muškatni oraščić
1-2 žlice milerama
svježi peršinov list

Priprema:

Gljive očetkajte, obrišite i narežite na listiće. U posudu stavite žlicu maslaca i kada se rastopi (pazite da ne zagori) dodajte listiće gljiva. Pirjajte na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju. Posolite i popaprite. Dodajte bijelo vino te prokuhajte dok alkohol ne ispari. Zatim zalijte temeljcem i po potrebi dodajte još vode. Neka sve skupa kuha 15-ak min.

Dodajte vrhnje za kuhanje pa umiješajte mileram. Po želji možete začiniti i muškatnim oraščićem. Ostavite da zakipi pa sklonite s vatre. Dodajte mlijeko i promiješajte. Ja ne stavljam brašno, no ako volite gušću juhu, možete razmutiti malo škrobnog brašna s mlakom vodom te prokuhati da se juha još malo zgusne. Na samom kraju dodajte sjeckani svježi peršinov list. Juhu možete poslužiti s poprženim kockicama kruha.

Dobar tek! (gorskikotao.com)