Aktualno OG sada Ogulin

U nedjelju će se održati dopunski izbori i u Ogulinu

U nedjelju, 3. listopada,  na području ukupno 17 županija, te u Gradu Zagrebu, održat će se  dopunski izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave iz reda pripadnika nacionalne manjine. Izbori će se održati i na području naše Karlovačke županije, ali i u Ogulinu.

Naime, birači srpske nacionalne manjine birat će jednog predstavnika u Gradsko vijeće grada Ogulina. Birat će se i 1 predstavnik iste nacionalne manjine u Županijsku skupštinu Karlovačke županije. Izbori će se, između ostalog, održati i na području susjedne nam općine Josipdol, gdje će se također birati 1 predstavnik srpske nacionalne manjine u Općinsko Vijeće.

Pravovaljane kandidature za dopunski izbor 1 člana Gradskog vijeća grada Ogulina iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine istaknule su dvije stranke. Prva je ogulinski DSS, čiju listu predvodi aktualni zamjenik ogulinskog gradonačelnika Siniša Ljubojević. Kandidaturu je istakao i ogulinski SDSS, a njihovu listu predvodi nositelj Neven Ivošević.

Ovi izbori su od poprilične važnosti za naše područje, ukoliko imamo na umu da je trenutan omjer snaga u ogulinskom Gradskom vijeću raspoređen na način da vladajući SDP ima 8 svojih zastupnika, HDZ 6, dok je s jednim vijećnikom zastupljen Domovinski pokret. Ukupno je to 15 gradskih vijećnika, a nakon nedjeljnih izbora broj gradskih vijećnika u ogulinskom Vijeću bit će ukupno 16. “Ruka” tog 16. vijećnika može uvelike utjecati na stabilnost aktualne garniture na vlasti, koju predvodi SDP-ov gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Noćas u ponoć na snagu stupa izborna šutnja, koja će okončati zatvaranjem birališta u nedjelju u 19 sati. Prvi neslužbeni rezultati ovih izbora bit će poznati već u nedjelju iza 20 sati, a hoće li se novoizabrani gradski vijećnik prikloniti vladajućima ili će ući u oporbene redove bit će poznato već na slijedećoj, 5. sjednici ogulinskog Gradskog vijeća.

Inače, ovi izbori održavaju se temeljem odluke Vlade RH, a na području Ogulina birači, pripadnici srpske nacionalne manjine, će glasati na 12 biračkih mjesta. Popis biračkih mjesta objavljen je na web stranici Grada Ogulina. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a i ovaj izborni dan proteći će, između ostalog, u skladu s mjerama HZJZ-a radi sprječavanja širenja bolesti COVID – 19.