Aktualno OG sada Ogulin

Poslovanje Zavičajnog muzeja

Od prvog dana ove godine, pa do 24. rujna ogulinski Zavičajni muzej posjetilo je 3419 posjetitelja.

Radilo se uglavnom o individualnim posjetiteljima, odnosno obiteljima s djecom, dok su grupni posjeti učenika, koji su prije pandemije COVID-19 virusa činili najveći udio u ukupnom broju posjetitelja, bili iznimno rijetki. Grupne posjete činile su pretežito planinarske skupine u danima vikenda. U tom razdoblju ogulinski muzej je prodajom ulaznica uprihodovao 31.535,00 kuna, te 21.520,00 kuna prodajom suvenira.

Prijavama na razne natječaje i javne pozive resornih ministarstva i ostalih tijela nastoje se osigurati dodatna sredstva kojima bi se dodatno unaprijedio rad muzeja. Tako su u siječnju ove godine objavljeni su rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Karlovačke županije za 2021. godinu, temeljem koji je Zavičajnom muzeju
Ogulin za programsku djelatnost odobreno sufinanciranje u iznosu od 8.000,00 kn. U kolovozu su pristigli i rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu, temeljem koji je Ministarstvo kulture i medija RH Zavičajnom muzeju Ogulin. Sredstva su odobrena za program „Ogulin, Stari grad Ogulin – obnova dvorišne zgrade konjušnice“ odobrilo iznos od 100.000,00 kn. Rok za realizaciju ovog programa je 15. prosinac 2021.g..

Tijekom proteklih 9 mjeseci ove godine, unatoč epidemiološkim okolnostima, Zavičajni muzej bio je organizator i poprište niza aktivnosti. Između ostalog, povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, upriličen je projekt „Muzej na raskrižju – pogled u prošlost Ogulina“. Zahvaljujući njemu na gradskim su ulicama, pomoću QR kodova, oživjele stare razglednice i fotografije iz muzejskog fundusa koje prikazuju ulice Ogulina u prvim desetljećima 20. stoljeća. U srpnju je organizirano prvo predstavljanje zanimljivog projekta pod nazivom „Muzej odbačenih predmeta“. Muzej je nedavno bio i domaćin izložbe pod nazivom „To nije dar nego ljubav“ koja je prikazala segmente svadbenih običaja na području Ogulina, Zagorja Ogulinskog i Tounja.

Inače, sve do 31. listopada u muzeju imate priliku i pogledati izložbu izložba „Ogulin – Portret grada Camerom obscurom“. Fotografije koje su izložene u izložbenom prostoru Muzeja rezultat su fotoradionice koju je Hrvatski fotosavez priredio u suradnji s Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana Ogulin i Pučkim otvorenim učilištem Ogulin.