Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potop u dijelovima Dalmacije: U samo nekoliko sati palo više od 100 litara kiše, najgore tek stiže

Obilnijih oborina bilo je i drugdje, primjerice, do 13 sati Hrvace su primile 52 litre kiše po kvadratnom metru

Promjena vremena koju donosu sredozemna ciklona stigla je do Dalmacije. Zbog nje je već od protekle noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a ponegdje i obilne pljuskove s grmljavinom, javlja Dalmacija danas.

Prema podacima DHMZ-a, već je do 8 sati ujutro na Zemuniku palo 105 litara kiše po kvadratnom metru. Sredinom dana i u rano popodne jaki grmljavinski oblak zahvatio je okolicu Živogošća gdje je u svega nekoliko sati palo 115 litara kiše po kvadratnom metru. U Vrgorcu je do 13 sati palo 111 litara pa je u gradu mjestimice bilo bujica.

 

Obilnijih oborina bilo je i drugdje, primjerice, do 13 sati Hrvace su primile 52 litre kiše po kvadratnom metru. Ipak, u većini predjela još nisu pale značajnije količine oborina, a na srednjodalmatinskim otocima je do sada uglavnom izostala.
No i to će se uskoro promijeniti jer glavnina oborina tek stiže, na što je upozorio DHMZ. Naime, do kraja sutrašnjeg dana u dijelovima Dalmacije past će preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a najviše oborina moglo bi pasti upravo na otocima.

Još danas je natprosječno toplo s temperaturama od 17 ponegdje u Zagori do 23°C uz obalu i na otocima.

Jugo je danas u postupnom slabljenju, a već sutra očekuje nas umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima.
Od petka će biti znatno stabilnije uz dosta suhog, ali ne i sunčanog vremena. Puhat će bura i bit će postupno sve hladnije, osobito u noćnim i jutarnjim satima. U najvišem gorju moguće je i vrlo malo snijega, prenosi Dalmacija danas. (jutarnji.hr)