Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moderna planira izgraditi tvornicu za proizvodnju mRNA cjepiva u Africi

Moderna planira uložiti oko 500 milijuna dolara za izgradnju tvornice u Africi u kojoj bi godišnje proizvodila do 500 milijuna doza mRNA cjepiva, uključujući svoje cjepivo protiv Covida-19, dok raste pritisak na farmaceutsku industriju da proizvodi lijekove na tom kontinentu.
Osim proizvodnje, na lokaciji bi se moglo i pakirati cjepivo. Tvrtka je objavila da će uskoro odlučiti u kojoj zemlji i na kojoj lokaciji će graditi tvornicu.

  • Očekujemo da ćemo u ovom pogonu proizvoditi naše cjepivo protiv Covida-19, kao i dodatne proizvode iz našeg portfelja mRNA cjepiva, rekao je danas izvršni direktor Stephane Bancel.

Potez je uslijedio u vrijeme dok se rasplamsava rasprava između farmaceutskih kompanija i vlada o ukidanju prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv Covida-19 kako bi se okončala pandemija i zemljama u razvoju omogućio veći pristup cjepivima nakon što su bogate nacije nabavile većinu ovogodišnje zalihe cjepiva.

Sjedinjene Američke Države najavile su da će podržati tu ideju, ali njoj se protive farmaceutske tvrtke koje tvrde da moraju nadzirati svaki prijenos tehnologije radi složenosti proizvodnog procesa.

Pfizer i njegov partner BioNTech postigli su u srpnju dogovor s južnoafričkim Biovacom o pomoći u proizvodnji oko 100 milijuna doza njihovog cjepiva protiv Covida-19 u Africi godišnje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokušava uvjeriti Modernu i Pfizer-BioNTech da udruže snage za plan stvaranja afričkog središta za prijenos tehnologije.

Viši dužnosnik WHO-a otkrio je Reutersu prošli mjesec da nema puno pomaka u razgovorima s Modernom. (hrt.hr)