Aktualno OG sada Ogulin

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke nominiran je za nagradu Živa!

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke nominiran je za nagradu Živa! Nagrada Živa dodjeljuje se za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik. Njezin je cilj prepoznati, poticati, nagraditi i promovirati eksperimente, projekte i prakse u muzejskom sektoru u posebnom kulturnom i zemljopisnom okviru europskih zemalja slavenskih naroda te prepoznati posebnosti i posebne vrijednosti slavenskog svijeta s njihovim pričama, tradicijama i baštinom, zajedničkim, a ponekad i vrlo različitim korijenima, kao i problemima.

Iako je dosadašnja praksa bila da članovi žirija uživo posjete predložene muzeje, epidemiološka situacija promijenila je praksu te je za sve predložene muzeje za 2020. godinu organiziran virtualni posjet od travnja do lipnja 2021. godine. Posebnost naše ustanove prepoznale su i članice žirija, Nina Zdravič Polič iz Slovenije i Sara Vujković iz Bosne i Hercegovine, koje su nakon virtualnog posjeta Ivaninoj kući bajke održanog 4. svibnja 2021. godine prihvatile našu prijavu i potvrdili nominaciju za najbolji slavenski muzej.

Nagrada Živa nastala je 2012. godine na inicijativu stručne projektne skupine iz zemalja koje povezuje Forum slavenskih kultura. Naziv nagrade potječe od imena slavenske boginje Žive koja predstavlja predstavlja princip života, dugovječnosti, mladosti, ljepote, ljupkosti, vitalnosti i plodnosti – osobine koje lijepo opisuju i slavensku baštinu. Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od 13 do 14 članova koje imenuju države članice Foruma slavenskih kultura. Kome će se nagrade i posebna priznanja dodijeliti, saznat ćemo na svečanosti koja će se održati od 12. do 15. siječnja 2022. godine u Beogradu i Novom Sadu.