Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Čovjek koji je prvi progovorio o aferi: ‘Isplatilo se…‘; Oporba: ‘Ne, ovo nije novi HDZ!‘

PRATITE REAKCIJE
Mihanovićev iskaz je otvorio USKOK-u početkom 2010. godine vrata u istraživanje izvlačenje novca iz javnih poduzeća

Benčić: Ovo nije novi HDZ
Sandra Benčić, saborska zastupnica stranke Možemo!, kaže kako je najznačajnije iz ove presude to što imamo stranku na vlasti, koja je vladala i u većini mandata u zadnjih 30 godina, a koja je sada i pravomoćna osuđena za korupciju.

 • Vijest o tome da je HDZ pravomoćno osuđen došla je na kraju rasprave u Saboru o kandidatu sucu Dobroniću za predsjednika Vrhovnog suda, a koliko nam je poznato presuda je donesena nekoliko mjeseci ranije, a objavljena je tek danas. Mi upravo raspravljamo o višegodišnjem financijskom okviru EU i na koji će način biti regulirano trošenje sredstava imajući knedlu u grlu jer znamo da tim sredstvima upravljaju članovi stranke osuđene za korupciju – kaže Benčić.

Dodaje kako, iako Andrej Plenković govori da je ovo novi HDZ, to nije točno.

 • Ja gledam u Saboru u Bačića i Jandrokovića koji se svi spominju u aferi Fimi media. Dakle, nema nikakvog novog HDZ-a, jedino što imamo je za građane stara vijest, a za hrvatsko pravosuđe nova da je HDZ stranka korupcije – zaključuje Benčić.

Grbin: Više nije etiketa, već činjenica
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na svojem je Facebook profilu napisao kako je HDZ stranka koja je pljačkala ovu zemlju i za dio te pljačke je danas pravomoćno osuđena.

 • To nije etiketa koju im netko lijepi, već činjenica – napisao je Grbin.
  Putem Facebooka se oglasio i Nikola Grmoja iz Mosta:
 • Vrhovni sud potvrdio odgovornost HDZ-a kao političke stranke za korupciju i izvlačenje novca kroz marketinšku tvrtku Fimi mediju. Od danas je HDZ i službeno koruptivna organizacija i to na dan kada u Saboru raspravljamo o novom predsjedniku Vrhovnog suda – napisao je Grmoja.
  Ahmetović: Ovo je utjeha opljačkanim građanima
  Mirela Ahmetović iz SDP-a za Jutarnji kaže kako je ovime potvrđena koruptivna narav HDZ-a.
 • Ne treba se zavaravati, HDZ nije poboljšan s dolaskom Andreja Plenkovića, korupcija je njima u genetskom kodu. Ako pratimo koruptivne afere Plenkovićeve dvije Vlade, doći ćemo do spoznaje da suštinske razlike između vremena Sanadera i Plenkovića nema – kaže Ahmetović.

Nada se, dodaje, da će i građanima sada postati jasnije tko je na vlasti i tko ima pristup novcu i da će to odlučiti mijenjati na izborima.

 • Ovo je velik dan za pravdu u Hrvatskoj, utjeha opljačkanim građanima. Bilo bi dobro da se ovaj novac od 14,6 milijuna kuna koji HDZ mora vratiti u proračun iskoristi za obroke na Baniji, a s 3,5 milijuna kazne HDZ može platiti kapelicu u Betlehemu umjesto da je plaćaju svi građani Republike Hrvatske. To neka im bude svojevrsna pokora – poručuje Ahmetović.

Domagoj Hajduković, predsjednik novog saborskog Kluba socijaldemokrata, reagirao je izjavom na Facebooku:

„Korupcijski skandali koje prate duga suđenja uništili su vjeru građana u zakone i institucije. Efikasna država, dobro društvo u osnovi znače red i povjerenje. Sanaderova vlada je, sada i službeno, koruptivna hobotnica, kleptomanska formacija koja nas je pljačkala! Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde. Osjećam je i ja…”m napisao je Hajduković.
Zekanović: Drago mi je, neka im je ovo opomena!
Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta upozorava pak kako je Hrvatska na neki način zarobljena država, a najodgovorniji za to stanje je HDZ.

 • Oni su sami sebi svrha i koriste sve moguće poluge moći da zadrže svoje pozicije, tako da ovo nije iznenađenje što je potvrđena presuda, ali ono što jest iznenađenje, da ankete već duže vrijeme pokazuju da im je podrška među biračima solidna pa se pitam zašto je to tako. U Hrvatskoj nedostaje samopoštovanje jer trpe predugo takve korumpirane političare – kaže Bartulica.
  Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista kaže kako ne kriju svoje osjećaje kada su u pitanju politički konkurenti, nalazili se oni skroz na ljevici ili u centru lijevo kao SDP i HDZ.
 • Kao što smo istaknuli da nam nije krivo što se raspada SDP, tako nam je i drago da se konačno dogodila pravda i da je HDZ napokon osuđen za svoja kriminalna djela. Drago mi je i da će proračun biti puniji za 18 milijuna kuna i nadam se da će ovo biti opomena svima, a naravno posebice HDZ-ovcima, jer su oni i nakon velike Fimi medije imali mnogo mini Fimi medija – ističe Zekanović.
  Mihanović: Isplatilo se!
  Damir Mihanović, bivši član Uprave Croatia osiguranja, koji je prvi progovorio o aferi Fimi Media, danas kaže da smatra da je ova presuda pravedna, te da mu je drago da je njegovo svjedočenje napokon i pravno potvrđeno.
 • Taj postupak mi je zapravo obilježio život, iscrpio me, ali ukoliko je moja žrtva pridonijela tome da Hrvatska zatvori Poglavlje 23 te da uđemo u EU onda se to isplatilo – kaže Mihanović koji je i dalje član HDZ-a, ali ne aktivan.
 • Ponekad se i čujem s nekim ljudima iz stranke, ali nisam više aktivan niti ne radim s državom, odnosno nisam otada gospodarstvenik u državnim tvrtkama već radim kao profesor i konzultant za strance – kaže Mihanović te dodaje da bi se ovaj slučaj mogao usporediti s ovim koji Austrija ima sada sa Sebastijanom Kurzom.
 • Taj slučaj je zapravo upozorenje strankama, a vidjet ćemo kako će se ovo u Austriji raspetljati te koliko će dugo trajati. Jer ako u Hrvatskoj nastavimo s ovako dugim procesima na dobrom smo putu da potpuno izgubimo povjerenje građana u institucije. Vidjet ćemo baš koliko će kod njih trajati taj postupak – dodao je Mihanović.

Podsjetimo da je upravo Mihanovićev iskaz otvorio USKOK-u početkom 2010. godine vrata u istraživanje izvlačenje novca iz javnih poduzeća i državnih institucija preko tvrtke Fimi Medija, pri čemu se došlo sve do bivšeg premijera Ive Sanadera i optuživanja HDZ-a kao pravne osobe.

Mihanović je, pak, vrlo brzo smijenjen i bio je suočen, kako je izjavio, s nizom problema i prijetnji. Mihanović je izjavio da se ni nakon 24 mjeseca ništa nije promijenilo te da ono što je napravio ne bi imao hrabrosti ponoviti jer je zbog svega patila njegova obitelj. (jutarnji.hr)