Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kaos na Kosovu: Bačeni suzavac i šok-bombe, jedna osoba ranjena

Nemiri na Kosovu. U Sjevernoj Mitrovici u tijeku je akcija kosovske policije. Čuju se sirene za opasnost te odjekuju šok-bombe. Kako javlja Kosovo Online, kosovska policija došla je iz Južne Mitrovice i upala u jednu od gradskih ljekarni, u kojoj provjeravaju carinske papire o nabavci lijekova. Na ulice je izašao velik broj Srba nezadovoljnih policijskom akcijom, a kosovska policija ih rastjeruje suzavcem i šok bombama.

Vučić ide na sastanak s predstavnicima Srba

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić se uputio u Rašku na hitan sastanak s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, javlja RTS.

– Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFoR da hitno reagiraju u i obuzdaju Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila politika koju sprovodi Priština, rekla je srpska premijerka Ana Brnabić, a javlja RTS.

– Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na do ruba haosa, istaknula je Brnabić.

Jedna osoba ranjena

Kako javlja Kosovo Online, tijekom sukoba kosovske policije i okupljenih Srba oštećeno je više parkiranih automobila, a jedan je zapaljen.

Također, navodi Kosovo online, vatrenim oružjem ranjena je jedna osoba. U teškom je stanju i trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi.

U međuvremenu, kako navodi isti portal, pripadnici kosovske policije su se povlačiti iz Zvečana.
Oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri apelirao je na sve građane na smirenost i suzdržanost zbog najnovijih dešavanja u Sjevernoj Mitrovici, prenosi RTK2.

– Nakon današnje akcije kosovske policije i Specijalne jedinice u Sjevernoj Mitrovici, koja je počela u ranim jutarnjim satima i koja još uvijek traje, gradonačelnik Agim Bahtiri apelira na zrelost i razboritost građana, da ne nasjedaju na provokacije i bilo kakve neugodne situacije, da zadrže pribranost, i ni na koji način ne postanu dio akcija koje bi destabilizirale sigurnost, već da djeluju samo po zapovijedima kosovske policije, navodi se u priopćenju općine Južna Mitrovica.

 


Akcija kosovske policije

Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih ljekarnu gdje provjeravaju carinske papire o nabavi lijekova, a kako navode očevici upali su i u nekoliko trgovina, javljaju kosovski mediji.

Navodno, piše Kosovo online, radi se o “akciji za sprečavanje krijumčarenja robe”.

Gradom odjekuju sirene. Veliki broj građana izašao je na ulice. Situacija je eskalirala kada su policajci počeli bacati šok bombe i suzavac, a okupljeni građani su onda uzvratili kamenjem.

Nova.rs piše, pozivajući se na kosovske medije, da su se čule i eksplozije tijekom akcije, za koje se pretpostavlja da su od šok-bombi.

Kosovska policija je i u Zvečanu, piše Blic. Blokirano je raskrižje blizu jedne škole. Kosovo online piše kako okupljeni građani u Zvečanu postavljaju barikade. (hrt.hr)