Aktualno OG sada Ogulin

Kaznena prijava odavno podignuta – hoće li netko odgovarati?

“Ovo je najkompliciraniji projekt koji imamo”-rekao je gradonačelnik Dalibor Domitrović u nedjeljnoj  emisiji “Oči u oči” u programu Radio Ogulina, u kojoj je glavna tema bila rad Pučkog otvorenog učilišta.

Mnoštvo nepravilnosti

U uvodnom dijelu ravnateljica Blanka Poljak Franjković osvrnula se na stanje u ovoj ustanovi koje ih je zateklo kad su preuzeli upravljanje, 2. siječnja 2018. Uz niz uočenih nepravilnosti, istaknula je, među ostalim, da je projektant koji je izradio projektnu dokumentaciju otišao u mirovinu i likvidirao tvrtku, krov je zahtijevao hitnu sanaciju iako je zamijenjen svega nekoliko godina prije. Nije postojao sustav vatrodojave ni hidrantske mreže iako je bilo izdano Rješenje o izvedenom stanju,  klima komore bile su nezaštićene iako je dobiveno upozorenje još 2009., problem sa sustavom hlađenja prisutan je i danas, stolice su nabavljene još 2016., parket 2009. ali je ostao neiskorišten, a projektna dokumentacija nije sadržavala ni uređenje prostora, ni kupnju namještaja, ni garderobu, ni biljeternicu…Stoga je pozvan sudski vještak koji je utvrdio da je potrebno slučaj riješiti preko suda, zbog sumnji  da su se događale aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Zbog svega podignuta kaznena prijava

Osim toga, Blanka Poljak Franjković istaknula je da ih je dočekao i manjak od oko 150 tisuća kuna, te pozajmice koje nisu vraćene prema ugovorima. Utvrdili su i da se plaćao najam prostora za druge pravne osobe, uočene su narudžbenice s istim brojem-ali različitim iznosima, oprema učilišta (štand i računala) koristili su se u privatne svrhe, a bilo je čak i preknjižavanja u knjigovodstvenom programu 1.1. 2018. godine. Zbog svega su odlučili podignuti kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti i povrede vođenja i trgovačih i poslovnih knjiga, a Blanka Poljak Franjković vjeruje da će državne institucije odraditi svoj posao.

Uočeni i novi propusti

No, tu priči nije kraj. Nedavno se pojavio novi problem, a to je sprinkler stanica. Odnosno, uređaj za gašenje koji  koristi vodu, te svojim aktiviranjem istovremeno uz gašenje vrši i automatsku dojavu požara. U službenoj zabilješci stoji:

Prilikom izrade projektne dokumentacije 2015. godine za građevinsku dozvolu rekonstrukcije POU projektanti sprinkler instalacije imali su krivi ulazni podatak o mjerenju Q/H linije, točnije o količini i pritisku vode u vodoopskrbnoj mreži. Nastavno na isto isprojekirali su instalaciju bez sprinkler bazena, jer navedeni podatci koje su koristili garantirali su ispravnost projekta i instalacije bez kvara. Nakon što je instalacija završena i kad su se vršila mjerenja na istoj, mjerenja nisu zadovoljavala propisane i projektirane kriterije Za potpunu funkcionalnost instalacije nužno je izgraditi sprinkler bazen veličine cca 45 m3 koji će kompenzirati nedostatke količine tlaka iz vodoopskrbne mreže. Navedeno je uzrokovalo potrebu za izmjenom građevinske dozvole, glavnog projekta i nekoliko ostalih projekata te imenovanje novog glavnog projektanta.

I što sad? Okvirni sporazum sa izvođačem, tvrtkom Suhomont koji je sklopljen 2017.  ističe 3. studenog ove godine.

“Obećali smo otvorenje kina lani za Dan grada, ali nas je ovo sve unazadilo i sad smo praktički na početku” rekao je gradonačelnik Domitrović, napomenuvši da se u projekt ušlo megalomanski. Do sada je na uređenje potrošeno oko 22 mil kuna, a prema Okvirnom sporazumu trebat će još oko 4,5 mil kuna plus dodatne troškove izmjene dokumentacije, izgradnje sprinkler bazena i sanacije krovišta. A za te novce moglo se izgraditi novo!

A za te novce, možda će, napokon, krenuti i DORH.