Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Umro je Colin Powell, američki zapovjednik koji je istjerao Sadama iz Kuvajta: Preminuo je od posljedica covida

Powell je kasnije bio i državni tajnik

Umro je Colin Powell, čovjek koji je rušio barijere. Od posljedica zaraze covidom-19. Imao je 84 godine.

Kao curiosum navodim da su ruske novinske agenecije, Sputnik i RT prve objavile vijest. Potvrdilo ju je Neue Zürcher Zeitung i onda smo ju stavili na mrežnu stranicu

Powell je bio prvi crni načelnik združenog stožera američke vojske (1989 – 1993) i prvi crni državni tajnik (2001 – 20045).
Ostvario je fantastičnu vojnu karijeru i smiješila mu se i politička, a onda su se u to upleli Dick Cheney, tadašnji potpredsjednik i Donald Rumsfeld, ministar obrane. I politička je karijera propala.

Ova dva smutljivca odlučila su napasti Iran 2003. godine. Cheney je bio uvjeren da će tako učvrstiti SAD na Bliskom istoku, a dugoročno je doveo do slabljenja američkog utjecaja. Da bi organizirali napad na Irak, Cheney i Rumsfeld su mirne duše fabricirali obavještajne podatke. Bagdadski diktator Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje, nužan je preduhitrujući napada kako bi ga se onemogućilo da napadne Zapad, tvrdili su na sav glas. Laž, opaka, koja je desetke tisuća Iračana i drugih ljudi na Bliskog istoku stajala života. I američke vojnike. Progutao ju je predsjednik Bush mlađi, ali i britanski premijer Tony Blair. Ili je, što je možda i gore, bio svjestan da je to laž.

Colin Powell se dugo protivio operaciji, imao je dobar uvid u situaciju jer je ondje vodio operaciju Pustinjska oluja 1991. godine kojom je Saddam istjeran iz Kuvajta. Bila je to možda i najuspješnija operacija međunarodne zajednice, u doba predsjednika Busha oca. Iza koje je stajala vojnička mudrost generala Powella.

Powell je tražio dokaze, sumnjao, ali onda je uslijedio politički pritisak. Sin Bush, predsjednik, tražio je od njega da prihvati obavještajne podatke. I tada je u njemu vojnik nadvladao političara. Generali slušaju naredbe. I otišao je u Vijeće sigurnost gdje su sa zida uklonili tapiseriju koja je preslika Guernice, briljantnog djela Pabla Picassa koje savršeno oslikava strahotu rata.

General koji je ostvario jednu od najčišćih pobjeda u povijesti lagao je pred Vijećem sigurnosti, istom onom svijetu koji ga je s oduševljenjem pratio dok je tjerao Iračane iz Kuvajta.

Bio sa u to doba u SAD-u i jedan od pripadnika afroameričke zajednice rekao mij je da je Powell tim potezom kod njih izgubio vjerodosnojnost. I da je to kraj njegove političke karijere. Teško je trpio vijesti koje su – prekasno – potvrdile da je bio u pravu. U drugom mandatu Busha sina nije bio u kabinetu. Cheney ga nije podnosio. I tako je propala ideja da bude prvi republikanski predsjednički kandidat, crnac.

Colin Powell je bio rođen u New Yorku, 1937. godine, odrastao je u južnom Bronxu, a roditelju su došli s Jamajke. Obrazovao se u newyorškim javnim školama, stekao diplomu iz geologije, a zatim se 1958. godine zaputio u vojnu službu. Gdje je došao do čina generala s četiri zvjezdice i najviše pozicije, zapovjednika združenog stožera. S koje je upravljao i američkom intervencijom u Panami.

Dva je puta bio u Vijetnamu, a po povratku se posvetio dodatnom obrazovanju i radu u Bijeloj kući, u republikanskim administracijama, počevši od Richarda Nixona.

Za drugog boravka u Vijetnamu vodio je istragu masakra u My Laiu, gdje su američke trupe ubile više od 300 civila. Završno izvješće, kako navode izvori, nije upućivalo ne krivce ili pogreške navodeći da su “odnosi američkih vojnika i vijetnamskog naroda izvanredni”.

Kreirao je Powellovu doktrinu koja traži da se SAD u rat upusti samo s jasnim, realnim i ostvarivim političkim ciljevima uz snažnu podršku američke javnosti i precizno definiranu izlaznu strategiju. Ništa od toga nije postojalo u iračkoj havariji 2003. godine. Ali, za to nije kriv general Powell. (jutarnji.hr)