Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusi će morati ići u Varšavu po useljeničke vize za SAD

Rusi koji žele podnijeti zahtjev za dobivanje useljeničke vize za Sjedinjene Države sada moraju ići u američko veleposlanstvo u Poljskoj jer ta usluga više nije dostupna u Rusiji, priopćio je u nedjelju State Department.

  • Nećemo više davati nove termine za useljeničke vize ruskim državljanima u Moskvi, rekao je glasnogovornik State Departmenta za AFP dodavši da će to sada preuzeti američko veleposlanstvo u Varšavi.

Na internetskoj stranici State Departmenta Rusija je dodana na popis zemalja “u kojima Sjedinjene Države nemaju konzularno predstavništvo ili čija je politička ili sigurnosna situacija dovoljno nesigurna ili neizvjesna da ograničeno konzularno osoblje ne smije razmatrati” zahtjeve za vizu. Među desetak zemalja na tom popisu su države u ratu ili neprijatelji Washingtona poput Kube, Irana, Venezuele i Sirije.

Prema američkoj diplomaciji, “odluka ruske vlade da zabrani Sjedinjenim Državama zapošljavanje” ruskog osoblja ili osoblja trećih zemalja na lokalnom nivou “ozbiljno utječe” na njihovu “sposobnost pružanja konzularnih usluga”.

  • Izuzetno ograničen broj konzularnog osoblja u Rusiji trenutačno nam ne dopušta jamčiti rutinske usluge kao što su izdavanje viza ili pomoć američkim građanima, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Američko veleposlanstvo u Moskvi nastavit će izdavati samo “diplomatske ili službene vize”. Do ovakvog razvoja događa došlo je zbog neriješenih napetosti između SAD i Rusije i izbacivanja diplomata s obje strane.

Na ovaj potez SAD-a reagirala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

  • Američki diplomati već dugo uništavaju sustav konzularnih usluga u Rusiji, pretvaraju u pakao nešto što bi trebalo biti rutinska, tehnička procedura, navela je Zaharova na Telegramu. (hrt.hr)