Aktualno Kolumne Vedrana Rudan

Vedrana Rudan – Prizori iz bračnog života

Gledala sam „Prizore iz bračnog života“, seriju snimljenu prema Bergmanovoj istog imena. Sjećam se fenomenalnih glumaca. Tada me smetalo ono što me smeta i danas. Priča je, ma koliko glumci bili fantastični, neuvjerljiva do pakla. Neživotna. Glupa. Može je snimiti samo tašti mužjak koji ništa ne zna o ženama.

Bergman i ovaj drugi, Levi se zove, u nekoliko nastavaka šire lažnu vijest. Nema ludog, uzbudljivog, nezaboravnog seksa s bivšim mužem. Nema! Sve znamo kako je bilo. Zaljubiš se, vrijeme će pokazati da si se zajebala, živiš s njim godinama, tu su djeca, nedostatak love, ili mnogo love, isti kurac. A onda, najzad, nešto se dogodi i ti si izvan pakla.

Na vratu ti jašu i vrište zajednička djeca. On je otišao jer Sanja, Ana, Marija, Petra, pitaj boga kako se zovu one druge, nije mogla izdržati stres koji sa sobom nosi status ljubavnice, a i djetešce je na putu.

Svijet ti se ruši na glavu. Tko će vratiti kredite? Kako se izboriti za alimentaciju, plaćanje baleta, jahanja, učenja kineskog…S vremenom, vrijeme ili dobar jebač i dobar novi otac tvoje djece, zaliječi rane. Zaboraviš da si stenjala pod čovjekom koga s vremena na vrijeme vidiš na Korzu. Kad ga prepoznaš uvijek se pitaš, koji sam ja kurac radila s tim…Tim…Ajde da budem pristojna, s tim neprivlačnim gospodinom. Priča ostavljenih žena.

Ima i ona kad žena odjebe muža i krene prema svijetloj budućnosti sama ili s drugim. To je mnogo uzbudljivija situacija. Protiv nje se dižu muž i tata, tete, strine, svekrva, majka, svekar, otac, svi susjedi, kolege iz firme, selo, grad, jedna država, druga država, ako je tata stranac, djeca u vrtiću njenog sina… Kad je mama popularna na nju reže čak i državni službenici i mediji, kad ih tata dobro plati.

Ipak, s vremenom, ako tata nije ekstremno bogat ili ekstremno bolestan, nositelju rogova popusti bijes, baci pod jaja nešto mlađe da bi lakše zaboravio „kurvu“. Djecu je davno izbrisao sa ekrana svog kompjutera.

To režiseri znaju pa ipak godinama gledamo filmove i serije u kojima bivše žene, lude od pohote, dudlaju bivšem mužu kao da im od toga život ovisi. Nema šanse, nema jebene šanse da je to priča iz života.

Mi razvedene sjećamo se dugogodišnjih „prizora“ u kojima smo užasnute gledale u plafon i muhu kako po njemu gmiže. Kad će svršiti, jebote, pitale smo se dok smo u očaju bjesomučno mahale lažno podivljalom guzicom. Ali to nije sve. Koliko smo mu puta morale pjevati ode „ogromnom“ kurcu, „fenomenalnoj tehnici“, hvaliti sarmu njegove mame?

Treba li spominjati sortiranje prljavog rublja, ubacivanje u mašinu, izvlačenje, „što ćemo sutra jesti“, da, žao mi je, srce, što je Dinamo izgubio. Smrt Tovarima ili Purgerima ili nekim trećim idiotima za koje ti se živo jebe. Ti si sigurna da su navijači kreteni, on to ne smije znati. Bračni život je napet k’o kineski kišobran kad krene jako jugo sa snažnim oborinama.

I onda, nakon svega što prođeš s bivšim, glupim k’o kurac ili pametnim k’o neki od naših političkih analitičara, svodi se na isto, jebeni kreten snimi seriju u kojoj bivša žena poludi za bivšim mužem.

Ej, tašti režiseri mužjaci, otkrit ću vam tajnu. Kad biste razvedene žene pitali bi li se rađe kresnule s bivšim mužem ili popile metak, sve bi se odlučile za metak. Ne, ne i ne za onaj metak.

Zašto su i stara i ova serija ipak gledane? Zato jer se glumci, u pauzama između besmislenog brbljanja, jebu. U ovoj novoj seriji glumac ima fenomenalnu guzicu i krasnu kosu, glumica izgleda senzacionalno. Opsjednute gledateljice sjede na kauču pokraj partnera uz koga ih drži pokojna želja i uživaju gledati na ekranu ono što im se ne dešava u životu.

Jebeno gubljenje vremena. Ne treba se kresati ni s bivšim ni sa sadašnjim mužem u vremenu kad jednim klikom možeš doći do komada mesa koji ti se blještavo smiješi sa ekrana. Seriju neka gledaju ostavljeni bivši muževi koji stvarno vjeruju da će im na vrata noći o ponoći pozvoniti bivša žena odjevena samo u osmijeh i parfem.

Piše Vedrana Rudan

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)