Aktualno OG sada Ogulin

Danas počinje cijepljenje protiv gripe

Danas u Karlovačkoj županiji počinje cijepljenje protiv gripe. Ove je godine za Karlovačku županiju nabavljeno 15.000 doza četverovalentnog VaxigripTetra cjepiva čija distribucija je u tijeku.
Prvi dio nabavljenih doza trebao bi biti dostupan u ordinacijama obiteljske medicine do ovoga četvrtka kada i službeno počinje ovosezonsko cijepljenje. Prioritet u prvom valu cijepljenja, kao i pravo na besplatno cijepljenje imaju stariji od 65 godina, štićenici domova za starije i njihovi djelatnici, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici, te trudnice.

Za dva tjedna treba stići i ostatak cjepiva, pa će se tada moći cijepiti i ostali zainteresirani građani.

“Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.
Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina.
Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe.” – poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Kako navode, termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim brojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje pogoduju širenju COVID-19.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. (Info: zjzka.hr)