Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Đikić i Lauc oglasili se nakon dramatičnog priopćenja bolničkih liječnika

Nakon priopćenja Hrvatske udruge bolničkih liječnika o tome kako je zdravstveni sustav pred kolapsom, uslijedile su reakcije.
Ugledni znanstvenik Ivan Đikić, koji je dosad već u više navrata kritizirao ponašanje vladajućih u Hrvatskoj po pitanju borbe s pandemijom, komentirao je ovaj put priopćenje Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

“Podrška i čestitke hrvatskim liječnicima na svemu što rade u ovim teškim trenucima. Bolnice pretrpane, brojni umiru. Vlada i Andrej Plenković, trebali ste reagirati ranije. Još možete: cijepljenje, maske, distance i covid potvrde dokazano djeluju”, objavio je Đikić na Twitteru.

Na Facebooku se oglasio član Znanstvenog savjeta Gordan Lauc.

“Dok HUBOL ponovo najavljuje kataklizmu i kolaps zdravstva, ozbiljno istraživanje koje je tim profesorice Ane Marušić nedavno objavio u Lancetu, jednom od najuglednijih medicinskih časopisa, pokazuje suprotno. Uz sve svoje nedostatke, i s obzirom na sredstva koja ulažemo u zdravstvo, naše zdravstvo je jedan od boljih segmenata u državi. Naravno daleko je od idealnog i puno toga bi moglo i moralo biti bolje, no za razliku od gospodarstva gdje smo drugi najsiromašniji u EU, prema kvaliteti zdravstvene skrbi smo značajno bolji.

Trenutno imamo puno oboljelih od covid-19, no to je još uvijek daleko ispod brojeva od prošle jeseni i možemo biti sigurni da te brojeve hospitaliziranih nećemo imati ove godine. Pandemijski marketing može zazivati kataklizmu koliko god želi, no to se naprosto neće dogoditi”, napisao je. (N1)