Aktualno OG sada Ogulin

Sveti Hubert, zaštitnik lovaca, obilježen u skladu s epidemiološkim mjerama

Svake godine  lovci lovačkih društava našeg područja zajedno obilježavaju svog zaštitnika, dan Sv. Huberta, okupljanjem, svečanom procesijom i svetom misom.

S obzirom na epidemiološku situaciju lovci LD Klek Ogulin nisu tradicionalno obilježili dan svog zaštitnika Svetog Huberta, već u skladu s epidemiološkim mjerama. Članovi su  prisustvovali su svetoj misi, poštujući sve preporučene mjere, dok je procesija i druženje izostalo.
Iz ostalih lovačkih udruga saznajemo da su i oni slično proslavili Sv. Huberta, na način da je jedan dio članstva prisustvovao svetim misama. I oni, kao i “Klekovci”  svim lovcima upućuju čestitku za dan njihovog zaštitnika, uz nadu da će sljedeće godine biti bolji  uvjeti, koji će omogućiti pravu lovačku proslavu.

Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, obilježava se svake godine 3. studenog. Osim što je svetac, on je zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara i bio je iscjelitelj bjesnoće.
Rođen je oko 656, godine, a umro je 10. svibnja 727.godine u Belgiji. Lovci su poštivali sv. Huberta i cijenili ga, jer je pomagao uspješnom završetku lova, do banketa kojim se lov završavao, a divljač slavila i blagovala. Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca. Štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša.