Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin bi se turistički trebao udružiti sa Plaškim, Tounjem i Josipdolom – zašto ne i s općinom Saborsko?

Početkom prošlog mjeseca, točnije za 07. listopada,  bio je sazvan, pa onda otkazan, sastanak sa županicom naše Županije na temu udruživanja turističkih zajednica.

Naime, novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, potiče se udruživanje i osnivanje turističkih zajednica za područje više jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave, jer se očekuje da bi turističke zajednice bolje zajednički upravljale razvojem svojih turističkih proizvoda i promovirale destinacije.
Uz dodjelu financijskih sredstava iz, za tu svrhu osnovanog Fonda za udružene turističke zajednice, u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, turističke zajednice imaju na raspolaganju formalno ili projektno (sporazumno) udruživanje.

Zanimalo nas je što bi to značilo za TZ Ogulina i kako bi to trebalo izgledati.
Kako saznajemo, prema Strategiji razvoja turizma Karlovačke županije, Ogulin bi se turistički trebao udružiti sa Plaškim, Tounjem i Josipdolom. Zanimljivo je da bi se Saborsko trebalo udružiti s Rakovicom, što je pomalo nelogično, jer je i ono, kao i ostale jedinice lokalne samouprave koje se udružuju s Ogulinom, dio teritorijalne cjeline nekadašnje općine Ogulin i prirodno je više povezan sa Ogulinom.

S obzirom da se novim zakonom financijski potiče udruživanje turističkih zajednica, to bi za TZ Ogulina bilo i više novca, no s druge strane znači i više posla i veće područje za pokrivanje.

Nismo uspjeli saznati hoće li to značiti i eventualnu promjenu sjedišta ili naziva TZ Ogulina u neki drugi, kojim bi se obuhvatilo cijelo područje, kao ni što bi to značilo u nekom kadrovskom smislu. Isto tako, još ne znamo hoće li  to značiti i promjene u dosadašnjem načinu, kako već izvršenog, tako i planiranog brendiranja ogulinske turističke ponude, u koju će trebati ili uklopiti elemente turističkih potencijala pridruženih područja Plaškog, Tounja i Josipdola, ili svaki od tih elemenata brendirati zasebno.

Vjerujemo da će više toga biti poznato nakon sastanka, koji će nakon prvotnog odgađanja, vjerojatno  ubrzo biti i održan.