Aktualno Gastro Magazin

Pletenica s krem sirom i ajvarom

“Prekrasna, šarena i topla jesen pomalo donosi mraz te hladnije dane. Sve više smo u kući i sve češće ložimo, Tako i u kuhinji sve češće palim pećnicu jer je topla kuća idealna za pripremu dizanog tijesta. Volim dizano tijesto jer zahtijeva vrijeme i neke korake u postupku pripreme koji traže strpljenje, ali su zato miris, okus i tekstura prava nagrada za nepce. Osim standardnog kruha, u posljednje vrijeme se me osvojile ovakve pletenice u stilu babke koje se mogu pripremati sa brioche tijestom u slatkoj, ali i ovako, u slanoj varijanti. Pečenje mi olakšava i novi pekač od lijevanog željeza u omiljenoj boji (Lonci i poklopci) pa sam se baš razveselila ovom pletenicom nadjevenom krem sirom, ajvarom i čili umakom (znate već, ja i ljutina zaljubljeni par).

Osnovni recept za ovu pletenicu sam pronašla kod Karmele Vukov Colić na njenom instagram profilu . Malo sam modificirala punjenje prema svom ukusu, a vi probajte različite verzije, ovisno što volite. U sir možete umiješati blitvu, špinat, koprivu, tikvice, ajvar, šunku, tvrdi sir ili nešto sasvim neočekivano poput listova medvjeđeg luka ili dragoljuba. Sama priprema nije komplicirana, a pletenica je baš meka, sočna i izvrsno prija u svako doba dana. Od količine sastojaka ćete dobiti 4 manje pletenice pa ih možete peći u običnom limu za kolače. Ja sam tri ispekla u limu, a jednu u ovom pekaču od lijevanog željeza. Moram priznati da je ta bila prije gotova i ostala je sočnija.” – poručuje naša Vanja.

Sastojci za pletenicu s krem sirom i ajvarom:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 suhi kvasac
1 dl toplog mlijeka
2 dl tekućeg jogurta (sobne temperature)
1 dl ulja
1 jaje (sobne temperature)

Za nadjev:

400 g krem sira (koristila sam abc)
4 žlice ajvara (koristila sam domaći)
1 žličica čili umaka (koristila sam domaći)
1 žlica ribanog tvrdog sira
malo soli
malo papra
1 jaje

Priprema:

U lončiću zagrijte mlijeko i dodajte mu suhi kvasac. U posudu prosijte brašno pa mu dodajte žličicu soli, mlijeko s kvascem, ulje, jogurt i jaje. Zamijesite glatko tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok vam se tijesto ne počne odvajati od stiijenki posude. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tijesto udvostruči (barem sat i pol).

Kada se tijesto udvostručilo, premjestite ga na radnu plohu pa podijelite na četiri dijela te oblikujte loptice. Prekrijte ih da odmaraju dok pripremite nadjev. Za nadjev pomiješajte krem sir s jajima, dodajte ajvar, čili umak, ribani sir i začine. Podijelite nadjev na četiri dijela (za svaku kuglu tijesta)

Svaku kuglu tijesta razvaljajte u četverokut pa premažite nadjevom. Čvrsto smotajte u roladu. Roladu tijesta prerežite uzdužno, ali ne sasvim do kraja. Izvrnite prerezane krakove malo prema van i prepletite prebacujući jedan preko drugog. Ponovite postupak sa svim kuglama tijesta. Tako pripremljene pletenice stavite u lim na masni papir, premažite umućenim jajetom i pospite sezamom ili lanom. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pletenice pecite dok ne porumene, nekih 20 min.

Prije rezanja, ostavite da se malo ohlade. Dobar tek! (gorskikotao.com)