Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kaos s novim mjerama u Sloveniji: S prijateljem možete u kafić, ne i u šetnju

Nova uredba slovenske vlade, čiji je cilj ograničavanje kontakata izvan kućanstava, otvorila je niz pitanja vezanih za njezinu praktičnu provedbu.Uredbom je privremeno zabranjeno okupljanje ljudi. Okupljanje je ipak dopušteno u slučaju članova uže obitelji ili članova zajedničkog kućanstva i u određenim slučajevima koji su navedeni kao iznimke uredbom. Što to točno znači?

Znači li to da se dvije osobe koje nisu članovi obitelji ne smiju družiti u šetnji? Okupljanje je dopušteno samo za članove uže obitelji ili članove zajedničkog kućanstva, a nadzorna tijela će u svakom konkretnom postupku procijeniti je li to svrha prikupljanja ili ne”, pojašnjavaju u MUP-u. Pritom ističu da se mora polaziti od svrhe uredbe, a to je ograničavanje kontakata koji nisu nužni, piše N1 Slovenija.

Rođendan kod kuće s prijateljima? Zabranjeno, ali bez nadzora
Privremeno su zabranjene proslave i svadbene svečanosti. Možete slaviti s obitelji ili cimerima (uži članovi obitelji ili članovi zajedničkog kućanstva), ali ne i s prijateljima. No, postavlja se i pitanje mogu li policija ili inspekcija spriječiti ovakvo slavlje. “Ulazak u stambene prostore temeljem članka 20. Zakona o inspekcijskom nadzoru nije moguć bez odluke nadležnog suda”, odgovaraju iz nadležnih tijela.

Na ulazu u restoran na vidnom mjestu mora biti objavljen maksimalan broj istovremeno prisutnih osoba u prostoriji, ali pravilnik za ugostiteljstvo ne navodi ograničenje broja osoba po četvornom metru. Ugostitelji moraju naznačiti dopušteni broj osoba u restoranu na temelju uporabne dozvole i broj sjedećih mjesta u restoranu. Gostiju može biti koliko i stolica jer je ugostiteljska djelatnost posluživanja hrane ili pića dopuštena samo “u sjedećem načinu rada”, između 5 i 22 sata. Gosti također moraju koristiti zaštitnu masku (kada ne sjede za stolom) i ispunjavati PCT pravilo (preboljenje, cijepljenje, testiranje).

Jedna od čitateljica N1 Slovenije rezervirala je rođendansku proslavu za svoju 10-godišnjakinju u jednom od zabavnih centara. Prema pravilima nove uredbe, djeca će se moći igrati, ali ne smiju slaviti jer su uredbom zabranjene proslave. Također je zabranjeno jesti i piti, osim ako zabavni centar nema registriranu ugostiteljsku djelatnost, u tom slučaju mogu uživati ​​u hrani i piću “u sjedećem načinu”. U svakom slučaju, za starije od 6 godina obvezno je nošenje maske, a za starije od 12 godina obvezno je i PCT pravilo.

Osim što se restorani moraju zatvoriti u 22 sata, zabranjeno je i “poslovanje restorana koji nude plesnu glazbu ili društveni program”, bez obzira na to koliko je sati.

Prosvjedi ili skupovi nisu zabranjeni jer je slovenski ustavni sud u srpnju presudio da je takva zabrana, koja je do tada bila na snazi, neustavna.

Vlada je stoga novom uredbom odredila da je okupljanje na organiziranim javnim okupljanjima dopušteno pod uvjetom da sudionici ispunjavaju PCT uvjet i da se između njih može osigurati udaljenost od osobe do osobe od najmanje jednog i pol metra. Organizator je je za provjeru PCT-a. “Neprijavljeni skupovi nisu dopušteni”, objašnjavaju u MUP-u.

Za ovaj petak u 17 sati najavljen je veliki prosvjed biciklističkih prosvjednika u petak. Jedan od istaknutijih prosvjednika Jaša Jenull rekao je za N1 da će pozvati ljude na odgovorno ponašanje, držanje distance i nošenje maski. “To smo radili i do sada i nikada se nismo protivili stručno opravdanim epidemiološkim mjerama”, rekao je. Prosvjed ni ovaj put neće biti prijavljen pa Jenull službeno nije organizator prosvjeda.(N1)